Transport públic a l’estiu

Calor «insuportable» també al metro: «¿Què volen, que ens desmaiem?»

Calor «insuportable» també al metro: «¿Què volen, que ens desmaiem?»

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dimecres, 23 d’agost del 2023. Quarta onada de calor de l’estiu. Els carrers de Barcelona s’acosten als 40 graus amb una humitat que empitjora la sensació de xafogor. Al baixar al metro, la situació no millora gaire. Ampolles d’aigua, ventalls, trossos de paper o les mans mateixes també serveixen per remoure una mica el càlid aire que es respira a les andanes. Els esbufecs i comentaris relacionats amb les altes temperatures componen la banda sonora d’espera per al següent tren. De vegades, tres minuts poden semblar realment eterns.

«¿Què volen, que ens desmaiem?» protesta la Mercè, de 75 anys. És veïna del Guinardó i usuària habitual del suburbà; tot i que comenta que a l’estiu mira d’evitar fer serviraquest transport tant sí com no. «Soc gran i he d’evitar-lo. Avui l’he agafat perquè no m’ha quedat cap més remei», assegura en declaracions a aquest diari. Per passar el tràngol, fa ús del seu florit ventall. «És que, si no, t’ofegues», expressa.

Així com per a les persones grans, fer ús del metro de Barcelona a l’estiu també sembla complicat per als que s’han de quedar a la ciutat treballant. Aquests, a més de la calor, suporten diàriament lesonades de turistes que ara, en temporada alta, tenen una presència especial en el transport públic. Aquest és el cas del Joan, de 27 anys, que necessita agafar l’L1 i l’L3 per arribar fins al seu lloc de treball. «El pitjor són les estacions més freqüentades pels guiris, en què a la calor s’hi ha de sumar que l’andana està a rebentar. És insuportable», es queixa.

Així mateix, el jove també lamenta el contrast de temperatura que hi ha entre les estacions i l’interior dels vagons. «Estàs esperant el metro mentre et fregeixes, suant la cansalada, i quan puges al metro hi ha vegades que fins i tot passes fred de com de fort està l’aire condicionat. Després surts i una altra vegada el cop de puny de calor».

Notícies relacionades

En una situació similar es troba el Ricardo, de 43 anys, que cada dia es desplaça amb metro de l’Hospitalet a Barcelona per treballar: «És una passada, això del metro a l’estiu. Cada any igual», sospira amb un cert to de resignació. «Almenys quan puges al vagó estàs fresquet, però si poguessin millorar la resta... seria d’agrair», comenta.

Mesurant la temperatura d’algunes estacions amb una estació meteorològica, s’observen temperatures que superen els 33 ºC a les andanes; mentre que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), assegura que «seria del tot ineficient i insostenible climatitzar artificialment les estacions de metro».