Cop de timó

El govern Collboni anul·la el concurs que destituïa Anna Ramos al capdavant de la Mies van der Rohe

El govern Collboni anul·la el concurs que destituïa Anna Ramos al capdavant de la Mies van der Rohe
2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El govern de Jaume Collboni avança en la implantació del seu propi full de ruta municipal aquest estiu, que inclou tant plans continuistes com canvis en polítiques impulsades pels Comuns d’Ada Colau. Si aquest dilluns esborrava davant les càmeres l’urbanisme tàctic del carrer Pelai, dijous apareixia discretament a la gaseta municipal un anunci sobre el lideratge de la fundació Mies van der Rohe.

Es tracta de la suspensió del concurs internacional per renovar la gerència d’aquest organisme, tasca que fins ara exercia l’arquitecta Anna Ramos. Firmada per Laia Bonet, tinenta d’alcaldia i mà dreta del nou alcalde, la cancel·lació del procés selectiu significa la ratificació sine die de l’actual responsable de la fundació. Fonts municipals confirmen a EL PERIÓDICO que no es preveuen nous concursos ni nomenaments a curt termini per reemplaçar-la.

Així, l’Ajuntament de Barcelona li confia a Ramos els preparatius per a la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura Barcelona 2026, esdeveniment internacional que impulsa la fundació. Precisament, aquest «repte» va ser el principal argument de la tinenta d’alcaldia Janet Sanz (BComú) quan al desembre es va donar a conèixer la voluntat de prescindir de Ramos. Tres mesos després, al març, el consistori va convocar oficialment un concurs per triar nou gerent.

Malestar i ajornament

La decisió va generar malestar en els cercles d’arquitectes de la ciutat. Ramos (Barcelona, 1974) ha exercit com a professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), fa dues dècades va fundar el seu propi estudi i va presidir la secció jove del Col·legi d’Arquitectes (COAC) entre el 2005 i el 2008. A més coneix més que bé l’emblemàtic pavelló Mies van der Rohe de Montjuïc, seu de la fundació, perquè el seu pare, Fernando Ramos, va ser un dels responsables de la reconstrucció d’aquesta icona racionalista.

Segons recull la gaseta, «diversos membres» del consell d’administració de la fundació van traslladar a Sanz «el seu desacord» amb la renovació durant una reunió de l’òrgan el 12 d’abril. Tot i que ja s’havien rebut candidatures, la regidora de Colau va recollir el guant i els «va informar que se suspenia el procediment fins que s’hagués constituït el nou consistori».

Relleus en cadena

Notícies relacionades

Van arribar les eleccions, i després la investidura –d’infart– d’un nou govern municipal dirigit en solitari pel PSC. Laia Bonet va rellevar Janet Sanz com a presidenta honorífica de la institució i ja ha pres la seva primera decisió. «En vista dels antecedents, es considera adequat deixar sense efecte el procediment del concurs, considerant que aquesta decisió no afecta el normal desenvolupament de les activitats de l’entitat i entenent-se que resultarà positiu fer un exercici de reflexió sobre els nous reptes a què ha de fer front la fundació», diu l’anunci.

Ramos ostentava el càrrec des del 2016, quan va guanyar un concurs internacional de característiques semblants. La seva predecessora va ser Giovanna Carnevali, que va liderar la fundació del 2012 al 2015 en l’etapa de Xavier Trias. Curiosament, Carnevali avui treballa a Neom, el polèmic projecte saudita per construir una ciutat-mur enmig del desert, igual que el predecessor de Sanz al capdavant de l’àrea municipal d’urbanisme, Antoni Vives.