Antoni Abad reivindica el Vallès i n’enalteix el pes industrial
El president de Fem Vallès lloa el paper d’aquest territori d’1,3 milions de persones i el compara amb Biscaia. Dijous va parlar de governança i mobilitat: "No creem ciutadans de primera i de segona".

"El Vallès és Biscaia" és la màxima que l’associació Fem Vallès, liderada pel president de Mútua Terrassa i expresident de la patronal Cecot, Antoni Abad, enarbora per enaltir el pes industrial del Vallès i, consegüentment, reivindicar el paper d’aquest territori d’1,3 milions a Catalunya. Ho va evidenciar així Abad dijous en un nou Afterwork d’EL PERIÓDICO moderat pel director de la capçalera, Albert Sáez, a la Casa Seat de Barcelona.
La metàfora s’exemplifica amb la següent mètrica que Fem Vallès ha assumit com un mantra: amb una població similar (el Vallès té 1,3 milions d’habitants i Biscaia, 1,1), l’entitat té estudiat que l’impacte econòmic de les dues demarcacions és similar, sent el valor afegit brut (VAB) industrial del Vallès pràcticament el doble que el del territori basc. "Els superem en VAP per ocupació industrial i en pes industrial en el conjunt econòmic", reafirmen des de l’associació vallesana.
El lloc per al Vallès que l’entitat demana està estrictament vinculat amb la governança territorial de la regió metropolitana de Barcelona i de Catalunya. Al ser preguntat per Sáez si la tesi de Fem Vallès implica que la demarcació hauria de ser tractada com una àrea metropolitana pròpia, Abad va afirmar que sí: "Mentre Biscaia té la seva pròpia diputació foral, al Vallès no tenim cap organisme de govern".
Per això, l’associació insisteix a canviar l’enfocament amb què es concep la regió metropolitana. Així, per a Abad, Barcelona s’ha d’entendre com una constel·lació d’àrees metropolitanes interconnectades, no com una Barcelona expansiva que ho absorbeix tot. En aquesta línia, Fem Vallès s’oposa a ampliar l’actual àmbit de l’AMB i defensa que cada territori –com el Vallès– ha de disposar de les seves pròpies eines de planificació i govern, en funció de les seves necessitats i potencial.
Abad va assimilar el seu discurs al de l’exconsellera i actual alcaldessa de la Garriga i presidenta de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Meritxell Budó: "Compartim el seu lema que Barcelona ha de liderar Catalunya sense invisibilitzar la resta del país". Budó ja va explicar a aquest diari que no és partidària de la via Collboni de crear una Gran Barcelona de cinc milions d’habitants, sinó que defensa el protagonisme territorial de l’interior català més enllà de la realitat estrictament metropolitana per "no crear ciutadans de primera i de segona".
Amb tot, Abad no va defugir el to crític al referir-se al lideratge institucional del Vallès. Va assenyalar amb claredat la falta de coordinació entre els alcaldes de Sabadell, Terrassa i Granollers, als quals va reclamar més ambició política i visió compartida. Segons les seves paraules, aquesta desunió ha fet que "es perdin oportunitats clau per no alinear calendaris ni estratègies".
Aquesta absència d’una veu comuna, va argumentar, es tradueix en desequilibris tangibles, com ara el repartiment de la despesa pública. Abad va presentar dades que reflecteixen com, en una sèrie històrica de més de 10 anys, la inversió pública per habitant ha sigut sistemàticament superior als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) en comparació amb els del Vallès. Una bretxa pressupostària que, segons Fem Vallès, reforça la urgència de reequilibrar les estructures de governança.
La mobilitat és un altre dels fronts on aquesta desigualtat es fa patent, i on Fem Vallès proposa solucions concretes. Abad va remarcar que, amb una xarxa de trens regionals ben dissenyada, set de cada vuit catalans podrien estar a menys d’una hora de Barcelona. Una xarxa ferroviària més eficient, va explicar, permetria descongestionar la capital i donar protagonisme a l’eix interior del país.
Els nodes del Vallès
Notícies relacionadesUna de les reivindicacions més concretes que Abad va tornar a posar a la taula –i que Fem Vallès defensa des de fa més d’una dècada– és l’activació immediata de les estacions d’Hospital General i Volpelleres a la línia R8. La proposta és tan viable, diu, com pragmàtica. Les dues estacions compten ja amb vestíbuls construïts per FGC, i només farien falta andanes i accessos bàsics com escales i ascensors i costaria, diu, únicament cinc milions. Explica que estan "en converses amb el ministeri" per valorar la viabilitat del projecte.
Però el plantejament va més enllà. Fem Vallès proposa que FGC assumeixi també l’operació de tota la línia R8, avui infrautilitzada, amb tot just un tren per hora. L’operadora catalana ja preveu connexions amb el corredor mediterrani, cosa que facilitaria trajectes alternatius pel prelitoral i alleugeriria la càrrega sobre el centre de Barcelona.
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Pep Guardiola i Cristina Serra, a prop de firmar el divorci
- Mor Margot Friedländer, supervivent de l’Holocaust
- Febre per Bad Bunny: 10 concerts a Madrid i 2 a Barcelona
- A Sagrada Família Barcelona compra un altre bloc de pisos a l'Eixample per tanteig i retracte
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Mercat immobiliari Gonzalo Bernardos és molt pessimista amb el futur de la vivenda: «Veurem gent a...»
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- Guardiola, a prop de firmar el divorci