Els xiclets dels incívics castiguen el nou paviment de la Boqueria a Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’elecció va ser complexa i àmpliament debatuda: durant anys se va pegar voltes a la manera en la qual s’havia de repavimentar el mercat de la Boqueria, i a última hora fins i tot es van fer ajustos en la seva resina perquè ni resultés relliscosa ni es desgastés prematurament. Però aquests càlculs i proves de durabilitat no van comptar amb un element omnipresent a la ciutat, com és l’incivisme. Així que només cinc mesos després de l’estrena del paviment que va costar 1,4 milions d’euros a les arques municipals, el terra llueix ple de cercles negres que majoritàriament són xiclets totalment adherits a la superfície. La neteja del recinte haurà d’introduir canvis en els seus protocols o maquinàries per retirar-los sense danyar la superfície, assumeixen al mercat.

Resulta xocant que avui dia algú elimini el xiclet tirant-lo a terra en lloc de dipositar-lo en algun paper i tirar-lo a la paperera, però més greu és encara que es llanci al paviment d’un recinte alimentari. I no són unes desenes, sinó milers, els que cobreixen ja els espais de pas del centenari mercat de la Rambla. Els operadors ho contemplen amb malestar: «La gent és porca, no s’entén», diu un històric venedor, consternat per la imatge dels passadissos coberts de xiclets.

Els 3.600 metres de terra de la Boqueria es van cobrir d’un material anomenat Firflex. Durant algunes setmanes es van fer proves amb diferents mostres per comprovar no només el seu aspecte, sinó també la seva resistència. A última hora es va optar per millorar la composició, com va informar EL PERIÓDICO. «L’estructura del paviment serà l’originalment prevista, amb una base d’aglomerat asfàltic en calent, però s’introdueix una millora en l’acabat amb una resina que garanteix la durabilitat», van detallar fonts municipals. El material es va instal·lar en diverses fases a partir del gener per no interferir en les temporades més altes d’afluència i vendes.

El vapor és lent

L’estrena es va produir a finals de març, poc abans de la freqüentada Setmana Santa a Barcelona. De moment, la solvència o resistència de la resina no es qüestionen, en un sofert to gris, però la realitat ha constatat la dificultat de desenganxar els xiclets que es veuen negres per les trepitjades. Des de la gerència del recinte assenyalen que ja s’han provat diversos mètodes per retirar-los, però no es pot utilitzar determinada maquinària per no fer malbé el paviment. Pel que sembla, el procediment que millor funciona fins ara en aquest sentit és aplicant vapor, tot i que resulta lent i fatigós, ja que es necessiten dos o tres minuts per xiclet. Una tasca titànica.

Així que ara s’està buscant algun tipus de peça de neteja o rodet que es pugui aplicar a la maquinària i que els elimini amb més facilitat i sense desgastar la base. Mentrestant, la idea de la prevenció no sembla vàlida. «És molt difícil agafar algú in fraganti», assenyalen fonts de la gerència.

I els coloms encara es colen

Notícies relacionades

Per acabar-ho d’adobar, l’altra intervenció feta recentment, i que va finalitzar al juny, la instal·lació de sistemes de control de coloms a l’estructura del mercat, no ha donat tot el resultat que s’esperava. S’ha actuat a les zones de nidificació i estada de les aus, ja que està obert a l’exterior. Però, malgrat la inversió de 661.000 euros, les aus continuen volant entre els passadissos, perquè entren pels laterals oberts i troben lloc a sobre d’alguna parada.

Alguns operadors han instal·lat punxes perimetrals per incomodar-los, però en algunes parades cal fer maniobres per evitar potencials defecacions mentre s’espera el torn de compra.