On Catalunya

Agafa pa i suca

‘Succession’ a la Boqueria de Barcelona, per Òscar Broc

barcelona/Pinotxook.jpg

barcelona/Pinotxook.jpg / Pau Fabregat

1
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

Ara que estem ficats de ple en l’última temporada de ‘Succession’ (HBO), és inevitable associar les intrigues familiars de l’estirp dels Roy amb el cas Pinotxo. La mort de Juanito Bayén ha visibilitzat una guerra interna entre el mític cambrer i el seu nebot. D’un assumpte tan amarg, només en coneixen els detalls més profunds els implicats. Seria una temeritat opinar sobre aquesta controvèrsia sense disposar de totes les dades del relat, més enllà de les versions enfrontades i comunicats.  

Notícies relacionades

El que ens queda ara, després del tancament d’un local emblemàtic i històric al que Barcelona hauria de preparar un merescut homenatge, és l’amargor d’una cruenta batalla que no sembla que hagi acabat. El mal ja està fet. Sense temps per plorar la pèrdua d’un espai emblemàtic i estimat, ni de digerir la mort sobtada de Pinotxo, ens veiem abocats a tota velocitat a un escenari grotesc de rumors, bilis, escaramusses legals i conflictes consanguinis tremendament sucosos per a la premsa. Hem saltat a un episodi de ‘Succession’ sense temps per posar en perspectiva la trajectòria que fins fa uns mesos era la barra barcelonina més coneguda en el pla internacional i més volguda en l’àmbit local. 

Llegat tacat

El Pinotxo no mereixia un final tan enverinat. Parlarem més de la guerra familiar –que promet ser llarga i sagnant– que de la importància del bar i el llegat de Juan Bayén, una dolorosa injustícia per a un espai i un personatge tan simbòlics i tan profundament arrelats a la identitat de Barcelona. Què hi farem, els humans ens alimentem amb menjar sòlid, però al cap i a la fi el nostre plat favorit és intangible: es diu morbo.