Les festes de Barcelona

Najat el Hachmi, pregonera de les festes de la Mercè 2023

Najat el Hachmi, pregonera de les festes de la Mercè 2023

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mercè del 2023 ja té pregoner. O més ben dit, i una vegada més, pregonera, ja que el discurs inaugural del 22 de setembre, un divendres, anirà a càrrec de l’escriptora Najat el Hachmi. «Barcelonina per elecció», ha ressaltat l’alcalde, Jaume Collboni, durant l’acte celebrat aquest dimarts en la Virreina i en el qual s’han ofert alguns retalls sobre la festa major de la capital catalana. «Em fa molta il·lusió perquè és el lloc en el qual he triat viure, sense que les circumstàncies m’obliguessin,» ha compartit El Hachmi, que no ha volgut revelar per on aniran els trets del seu discurs però sí que s’ha referit a «la ciutat més literària que existeix».

Nascuda a Beni Sidel (Marroc) el 1979, va arribar a Vic amb la seva família als vuit anys i va cursar Filologia Àrab a la Universitat de Barcelona. Potser perquè el seu fort és més escriure que parlar, l’autora de ‘La filla estrangera’ i ‘L’últim patriarca’ ha preferit guardar-se les paraules per a la Mercè, quan en un Saló de Cent ple a rebentar oferirà el seu pregó a la ciutadania. S’ha limitat a donar les gràcies al consistori per haver pensat en ella –una decisió presa per l’actual govern, no per l’anterior– i ha admès que no va trigar ni un segon a acceptar. «És un encàrrec que comporta una gran responsabilitat, però em fa molta il·lusió».

«A favor de la diversitat»

Collboni també ha donat les gràcies a l’escriptora per haver acceptat l’encàrrec i l’ha convidat a posar-hi el seu «accent personal». «Que hagi dit que són és un senyal a favor de la Barcelona literària, a favor de la nostra diversitat». Segons l’alcalde, El Hachmi representa «els valors majoritaris de la nostra societat; els de la solidaritat i el compromís amb algunes batalles compartides per la gran majoria de la ciutat i el país, com és la lluita feminista».

Notícies relacionades

La ciutat, ha assenyalat l’escriptora, «té molt material humà i literari per abordar». «Crec que el problema a l’hora de posar-me a escriure serà escollir entre tantes possibilitats», ha assenyalat. Collboni ha tornat a reivindicar la diversitat –paraula que més vegades ha repetit durant la seva al·locució– i ha enaltit el paper de «les grans ciutats en un context europeu molt complicat», en referència, es pot suposar, a determinats missatges deixats anar per la ultradreta, també la d’aquest costat del Pirineu.

Hola, Kíiv

La ciutat convidada d’aquest any serà Kíiv. En representació de la capital d’Ucraïna, la regidora de Cultura, Viktoriia Muhka, ha explicat que la Mercè tindrà actes de maridatge entre les dues cultures i ha anunciat que Kíiv oferirà a Barcelona dos gegants, els prínceps Olga i Vladímir, en representació de dos personatges històrics d’Ucraïna. Per ara estan en procés de construcció, amb la idea d’estrenar-los en el ‘toc d’inici’ de la festa major. Entre el públic també hi havia el cap de files de Junts, Xavier Trias, i el de Vox, Gonzalo de Oro Pulido. No ha vingut Ada Colau, però sí Janet Sanz, i tampoc s’ha passat per la Virreina Ernest Maragall, però sí Elisenda Alamany.