Nou govern municipal

Collboni manté gran part dels càrrecs de Colau i només consuma sis cessaments

L’alcalde ratifica 23 dels 37 gerents del mandat anterior i en ressitua una desena més, sense fer-los fora de la cúpula municipal

Collboni nomena Maria Buhigas i Oriol Altisench arquitecta i enginyer caps del seu govern

Jaume Collboni: «El PSC farà de PSC i tancarà acords amplis»

Collboni manté gran part dels càrrecs de Colau i només consuma sis cessaments

RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El govern de Jaume Collboni a Barcelona s’està assentant sobre bona part dels fonaments que van sostenir l’executiu d’Ada Colau. Ja ho va prevenir l’alcalde en la seva entrevista amb EL PERIÓDICO, al cap de poques hores de la investidura de vertigen que, encara no fa dues setmanes, el va col·locar al capdavant de l’ajuntament, amb el suport de comuns i el PP. El socialista va dir a aquest diari que la panòplia de gerents i directius que es desplega rere els regidors es mantindria sense gairebé modificació. «No som sectaris», va al·legar. 

Si bé sí que hi ha moviments per canviar responsabilitats i promocionar alguns noms (com el d’Albert Dalmau, nou gerent municipal), les fitxes que componen l’estructura que vertebra la cúpula de la institució a penes varien. Dels 37 gerents heretats del mandat anterior, tots conserven el càrrec o han estat ressituats amb l’inici de l’era actual, excepte cinc d’ells, cessats sense que hagin estat designats per a noves tasques dins del consistori. Almenys ara per ara.   

En espera de concretar-se el repartiment de carteres entre els 10 edils del PSC, els anuncis publicats a la gaseta municipal van dibuixant com es compon la segona fila de l’executiu, engrossida pels gerents, que perceben sous que fluctuen entre 86.700 i gairebé 109.000 euros. Tret que siguin repescats en els propers dies, els sis directius que no han superat la tria amb l’alternança a l’alcaldia són Águeda Bañón, directora de Comunicació, de la confiança directa de Colau; Jordi Ayala, exgerent de Pressupostos i Hisenda, en l’òrbita de l’extinent d’alcalde Jordi Martí; Laia Grau (exgerent d’Urbanisme) i Xavier Matilla (exarquitecte en cap), de l’equip de l’extinenta Janet Sanz; Frederic Ximeno, exgerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, integrat a la regidoria que estava en mans d’Eloi Badia, i Aida Guillén, fins ara gerent de Sants-Montjuïc, que el regidor Marc Serra encapçalava fins que Colau va cedir el timó. 

Els cinc alts càrrecs dels quals es prescindeix depenien d’àrees governades per Barcelona en Comú o estaven significats amb la formació. El cas més evident és el de Matilla. Va ser reclutat per recuperar la figura d’arquitecte en cap el 2019, mesos després de quedar-se fora de l’Ajuntament de Terrassa: aquest any, Matilla es va presentar com a alcaldable a la ciutat per segona vegada, però els Comuns s’hi van quedar sense representació. Abans, va estar a prop de ser alcalde de la ciutat vallesana en coalició amb ERC el 2015 i el 2017, però els regidors neoconvergents l’hi van impedir. També va ser secretari d’organització de Catalunya en Comú, tot just constituir-se la força de Colau. 

Continuisme com a tònica

En tot cas, la continuïtat és la tònica que transpira dels nomenaments dels primers dies de Collboni al comandament. S’ha ratificat 23 directius en les funcions que ja ostentaven o, en algun cas, les han ampliat. Entre els que segueixen després del relleu a l’alcaldia, es compten els gerents dels instituts municipals de Vivienda, Serveis Socials, Urbanisme i Educació, així com els dels districtes de Gràcia i Sant Andreu, tots ells en l’esfera dels Comuns fins a la successió.

Al seu torn, els socialistes han ressituat altres càrrecs vinculats a àrees que Barcelona en Comú gestionava, sense degradar-los en absolut. Joan Cambronero passa a gerent d’Urbanisme després d’haver-ho estat de l’Eixample –que governava l’edil Pau Gonzàlez, ara assessor dels Comuns; Laia Claverol, procedent de la gerència de Drets Socials –que depenia de la regidora Laura Pérez–, es resitua en la d’Economia; Sonia Frias transita d’Ecologia Urbana a Serveis Urbans, mentre que Yolanda Hernández bescanvia la gerència de Ciutat Vella per la de les Corts

El PSC també rescata Javier Burón, fins ara gerent de Vivienda, qüestió capital per als Comuns que se la van reservar en el bipartit amb els socialistes. Burón no renova tasques de gerència, però se l’adscriu a l’alcaldia amb el paper d’assessor, com va informar ‘Tot Barcelona’. 

El rerefons de les negociacions 

La permanència de nombrosos gerents de l’executiu de Colau té de rerefons l’expressa insistència de Barcelona en Comú de reincorporar-se al govern local, ara com a soci menor, intercanviant els rols que fins fa poc interpretava amb el PSC. Els socialistes no s’han pronunciat sobre si mantindran encara més directius lligats als Comuns. 

Notícies relacionades

Al seu torn, la formació de l’exalcaldessa nega que hagi exigit que perdurin part dels càrrecs en els quals va delegar per aplanar un pròxim retorn a l’executiu municipal. Prefereix subratllar que es constata un «manifest» degoteig de cessaments.  

En paral·lel, el PSC ha incorporat càrrecs de relleu d’estricta adscripció al partit. El primer secretari socialista a Sants-Montjuïc, Ignasi Conesa, ha estat designat gerent d’aquest mateix districte, dirigit pels Comuns fins ara. Alhora, Miquel Rodríguez ha deixat de ser assessor del grup municipal del PSC per ser elegit com a gerent de Promoció Econòmica. Al marge, l’estratègia de comunicació s’ha confiat a Pilar Roca. Amb llarga experiència a l’ajuntament, fins ara s’encarregava de la difusió de l’Institut de Mercats.