Un ‘hostel’ per a dones consolida Barcelona com a destí per a viatgeres soles

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Una ciutat «bastant segura», «amable», «on trobar-te amb tu mateixa»… Així defineixen Barcelona les turistes que viatgen soles. La capital catalana és considerada especialment ‘friendly’ per a aquestes viatgeres per europea i cosmopolita sense deixar de ser hospitalària. Però ho és encara més des de fa un any amb l’obertura d’un ‘hostel’ específicament creat per i per a dones, Hostelle, que s’ha convertit en un gran reclam internacional. No només hi troben un entorn especialment segur, sinó que està dissenyat perquè les viatgeres interactuïn, tinguin suport i companyia per realitzar activitats a la ciutat que potser no s’atrevirien a fer soles (com sortir de nit) i per acabar fent amigues, de vegades per sempre. Una hostessa romanesa, la Dana, recomana a totes les dones que provin l’experiència, perquè si no «mai sortiràs de la bombolla de la inseguretat».

A Barcelona, el 29,5% dels visitants arriben sols, tot i que la quota inclou tant vacacionals com professionals que es desplacen per feina, segons dades de Turisme de Barcelona. Però, d’aquests visitants, un 72,2% són homes, cosa que constata que la viatgera femenina sense acompanyants és encara un perfil minoritari, tot i que cada vegada més visible. Les estades dels viatgers ‘singles’ són més llargues i tendeixen a allotjar-se en albergs (20,5%) o cases particulars, ja que les habitacions d’hotel resulten més assequibles en parella. De mitjana, els que arriben en solitari tenen 33,8 anys, sense distinció de gèneres, i la franja de 25 a 34 és la més destacada.

A la capital catalana, les mesures de seguretat de signe femení que les visitants poden trobar són aquelles vinculades a la prevenciód’agressions sexuals o violència masclista. El 2018, l’ajuntament va impulsar el protocol ‘No callem contra les agressions i assetjaments en l’oci nocturn privat’ amb un conveni renovat en 40 espais que formen o han format el seu personal per detectar-ho i intervenir-hi si cal. En l’àmbit de la prevenció, l’any passat es van desplegar 96 punts liles amb més de 9.500 actuacions de sensibilització i informació, acompanyant festes majors i esdeveniments, segons fonts municipals. De fet, el del Front Marítim està actiu a partir de la revetlla de Sant Joan.

Un altre element clau és poder tornar a casa o, en aquest cas, als hotels, sense por. La Guàrdia Urbana va implantar quatre itineraris segurs permanents en zones d’oci fins a les parades de transport públic més pròximes per detectar qualsevol situació de violència sexual (Front Marítim, Poblenou, Paral·lel i Gràcia / Sarrià – Sant Gervasi) a més dels que s’articulen durant festes i festivals.

I precisament els hotelers s’han afegit a aquesta ofensiva assumint recentment un protocol, en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, per oferir assistència a clients o qualsevol persona que ho necessiti en cas d’assetjament sexual. Més de 70 hotels han rebut la formació específica. El Gremi d’Hotels vol que aquests espais siguin «segurs» per a qualsevol potencial afectada.

Experiències a la ciutat

Barbara L., una nord-americana (de Boston) de 29 anys que ha passat sis dies a Barcelona, resumeix l’opinió de moltes dones mentre s’encamina cap a la catedral. «Com a dona m’he sentit còmoda, segura en general i bastant lliure de vestir com vulgui... L’únic risc que veig en aquesta ciutat és que et robin el mòbil o el moneder», diu amb sorna, tot i que admet que ha fet poca vida nocturna. En ciutats occidentals i obertes al turisme, les entrevistades coincideixen que un home pot viatjar amb moltes menys precaucions, més enllà dels furts.

Elles solen tenir posat el «pilot automàtic» en temes de seguretat sexual quan van soles: anar amb compte amb la roba que es posen, els carrers foscos per evitar o el transport públic a partir de determinada hora. «A les zones de Barcelona que he visitat he vist moltes dones soles i això fa confiança», afegeix aquesta estudiant de doctorat, que s’ha regalat un viatge pel Vell Continent. Però la vigilància instintiva està sempre activada.

Tot i ser conscient de la sensació de vulnerabilitat que pesa sobre moltes viatgeres, l’emprenedora Bianca Brasdorp va obrir fa uns anys un primer Hostelle a Amsterdam, només per a dones, i va tenir tant èxit que moltes hostesses els demanaven opcions en altres ciutats. Volia espais on dir «puc estar segura, puc ser jo mateixa», ens explica. Barcelona va ser l’elegida per a una segona experiència, l’abril del 2022, i des d’aleshores ha atret milers de viatgeres. Algun home despistat s’ha presentat allà i no hi ha trobat lloc.

Per entre 25 i 60 euros la nit segons la temporada, les noies (sobretot de 18 a 30 anys) i també viatgeres madures (de fins a 70) s’allotgen a l’agradable ‘hostel’ (estil alberg) de Via Júlia, 153, a Nou Barris. S’estructura en quatre grans habitacions amb 20 llits estil llitera i disposen d’una cortina per donar-los intimitat. Cada una és d’un color (blau, rosa, groc o marró) i inclouen una zona de lavabos comunitaris. Tot nou, lluent i ben cuidat. Res d’olor de sabates ni xafarranxos de motxilles i molt companyerisme acompanyen la rutina d’aquest espai, que compta amb una terrassa ‘chill out’ per relaxar-se o prendre el sol, amb un mini gimnàs, una zona de treball i una cuina comunitària, que és el cor del lloc.

Joves i jubilades

Com que no tothom té facilitat per interactuar, les treballadores (de diverses nacionalitats) organitzen activitats (des d’una sortida en grup a la revetlla a la platja fins a una nit de trivial multilingüe) contínuament. El dia que aquest diari va visitar Hostelle, s’anunciava una nit amb degustacions i sangria. La colombiana Amiris, contenta amb la seva experiència individual a la metròpolis, constata que des d’aquesta «llar» de trànsit «es poden organitzar plans, sortir» i crear vincles. Del bon rotllo donen fe les desenes de notetes que les allotjades deixen al tauló, per agrair la calidesa, les amistats forjades i el record que s’emporten de Barcelona.

Notícies relacionades

Nour Elimane Dayf, responsable de la seu barcelonina, relata que n’acaben d’obrir un altre a Londres i que aviat ho faran a París. «Ens agrada integrar al projecte la cultura local», diu, per això l’alberg compta amb nombroses i acolorides creacions als seus murs elaborades per artistes i estudiants. «Volem que totes les viatgeres se sentin a gust i còmodes», remarca. I aquest oasi femení atrinxera espanyoles, europees, llatines, nord-americanes, australianes... Ho ratifica un mapamundi en què cada hostessa col·loca una xinxeta al seu país, i ja n’hi ha fins i tot a l’àrea de Hawaii. Una iraniana acaba de col·locar la seva. I recentment ho va fer una jubilada canadenca que «per fi tenia temps de descobrir món».