Entendre-hi més

Recomanacions per a viatges sola: evitar les nits

Recomanacions per a viatges sola: evitar les nits

ISHARA S. KODIKARA / AFP

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

A l’hora d’iniciar un viatge els preparatius són una part fonamental. Triar destí i investigar-lo a fons, escollir època de l’any i itinerari i fer les pertinents reserves. En el cas de les dones que viatgen soles no hi ha un protocol específic per part del Govern espanyol per als viatges de dones en solitari, però en les recomanacions de viatge que fa el Ministeri d’Exteriors per països –n’hi ha un total de 193– s’enumeren alguns consells específics per a aquest col·lectiu en algunes geografies, sobretot, per a alguns països asiàtics o llatins.

És el cas de Jordània, on s’aconsella «precaució a dones que viatgen soles i manteniment del mateix nivell d’alerta que a Espanya». «Es recomana no passejar soles per carrers solitaris, no acceptar ser portades en vehicles particulars per desconeguts, no allotjar-se en vivendes ofertes per desconeguts, no asseure’s al seient davanter dels taxis (al no ser costum de les dones locals) i cuidar la forma de vestir especialment en zones no turístiques o rurals on es pot malinterpretar o generar situacions incòmodes», diu la web d’Exteriors.

No és l’únic territori on es fa una advertència a les dones. En d’altres com Jamaica, Fiji i Sri Lanka es posa l’accent en l’especial cura de la seguretat per evitar casos d’agressió sexual. «Es recomana prendre les màximes precaucions: agafin únicament taxis reservats per l’hotel, assegurin les portes als allotjaments i evitin tant sí com no anar soles de nit», diu del primer d’aquests països. «Se suggereix consultar a la recepció de l’hotel sobre les zones a evitar i, en qualsevol cas, evitar caminar sola pels carrers de nit», diuen en el segon.

Habitació amb forrellat

Més específiques són les recomanacions per a Sri Lanka, on el ministeri suggereix evitar viatjar sola en transport públic o taxi, «especialment a la nit» així com llocs solitaris o mal il·luminats. També s’aconsella acudir a «serveis de massatges de bona reputació», que no es deixin begudes «desateses» ni s’acceptin invitacions de consumicions «ja que de vegades són adulterades», així com que no s’informi cap estrany de la direcció de l’allotjament i es «tanqui l’habitació amb forrellat».

Notícies relacionades

En altres geografies com el Brasil s’aconsella a les persones que viatgin soles, «especialment si són dones», que s’informin sobre els llocs que visitaran abans de desplaçar-se. «En platges solitàries o parcs naturals es recomana no caminar sense anar acompanyat, ja que es pot ser objecte d’assalts o accidents», diu la web del ministeri. En països com Panamà o Haití adverteixen sobre el perill de contraure el virus del Zika en el cas de les dones embarassades pel risc de malformació per al fetus.

En cap dels 27 països europeus s’inclouen recomanacions específiques per a dones. La companyia d’accessoris Kippling ha elaborat un índex amb les millors destinacions europees per a dones en funció de la seguretat, les atraccions turístiques i activitats disponibles, entre altres paràmetres, i destaca aquestes destinacions: Hamburg, Munic, Edimburg, Faro, Dublín, Praga, Iràklio (Grècia), Hèlsinki, Cracòvia, Zuric, Berlín, Porto, València, Viena, Màlaga, Estocolm, Düsseldorf, Lisboa, Ginebra i Oslo.