Premis que porten cues

Així triomfen sent els ‘millors’ (hotels, restaurants, botigues, bars...) de Barcelona

  • On comprar les millors coques de Sant Joan 2023

  • Aquest hotel de luxe de Barcelona ha sigut triat el millor d’Espanya

  • Premis 2022 al comerç de Barcelona

Així triomfen sent els ‘millors’ (hotels, restaurants, botigues, bars...) de Barcelona

Hotel Serras Barcelona

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Fa uns dies aquest diari donava compte del ‘boom’ de reserves que vivien l’hotel i el restaurant triats per Bruce Springsteen, Barack Obama i Steven Spielberg després de la mediàtica visita d’aquestes estrelles durant la seva estada a Barcelona. Però per multiplicar l’interès del públic i disparar la clientela, poques coses són tan efectives com pujar a dalt d’alguna llista dels ‘millors’, siguin locals, nacionals o mundials. La ciutadania sol voler comprovar-ho, i els establiments treuen un rèdit descomunal de qualsevol reconeixement. La ciutat, a més, ha colat recentment molts establiments i productes en diversos podis que aquí refresquem.

La lliga dels millors hotels acumula diversos premis que en reconeixen els més destacats de l’any. L’any passat va consagrar-ne alguns a la capital catalana. En els Beyond Luxury Awards, el carismàtic Serras Hotel, al passeig de Colom, es va imposar a Espanya en les categories de Best Luxury Boutique Hotel, i d’Hotel Urbà. Aquests premis també van recaure en el Monument Hotel com a millor restaurant gastronòmic, i en Majestic Hotel&Spa Barcelona en les categories de millor esmorzar deliciós, millor terrassa de luxe, i millor hoteler de l’any (el director, Pascal Billard).

Aquest històric establiment va fer bingo el 2022 a l’imposar-se també en els premis Villégiature, que s’entreguen a França, en la categoria de Millor Suite d’hotel del món, amb la seva Majestic Royal Penthouse (la més gran de la ciutat, amb 467 metres quadrats), molt caràcter, mobiliari italià i holandès, vistes panoràmiques, menjador, sala d’estar, tres dormitoris i dues àmplies terrasses amb jacuzzis exteriors climatitzats. No falta servei de majordom, un xòfer amb cotxe d’alta gamma durant l’estada ni vuit televisors Bang & Olufsen a la suite, entre altres serveis, i els serveis més exclusius i personalitzats que varien en funció de l’hoste.

Fonts de l’hotel del passeig de Gràcia asseguren que els efectes d’aquests reconeixements són immediats. Arriben des del públic local que vol conèixer-ne algun dels serveis (de la terrassa a l’esmorzar), fins a l’internacional que busca gran luxe, sobretot per la difusió que té en mercats com els dels EUA, Mèxic, el Brasil, i el Pròxim Orient. Es tracta d’un dels hotels que més plens registren a la ciutat.

En cuines i barres

Els millors restaurants estan propulsats tant per premis del màxim nivell (estrelles Michelin), com per enquestes d’usuaris, i classificacions per especialitats. Per al Lasarte o l’Àbac les tres estrelles equivalen a llistes d’espera i una gran demanda per part de barcelonins i visitants amb interessos gastronòmics. Igual com al Teatre, escollit millor obertura del 2022 pels lectors d’EL PERIÓDICO, seguit per Compartir i per Amar, aquest últim hipersol·licitat després de l’’efecte Springsteen-Obama’.

Però també s’ha convertit en un repte aconseguir taula per tastar alguna de les pizzes de Sartoria Panatieri, reconeguda com a millor pizzeria d’Europa (sense comptar Itàlia), malgrat tenir dues seus, a Gràcia i l’Eixample.

Una empenta que també coneixen bé els guardonats en el recent Gastronòmic Fòrum de Barcelona (millor cuiner, Fran Agudo, de Mont Bar; i millor restaurant espanyol de verdures Xavier Pellicer Healthy Kitchen).

Si parlem de begudes , la millor campanya de promoció imaginable per a la cocteleria Paradiso del Born va ser posar-se primera la tardor passada en la llista de The World’s 50 Best Bars 2022. No hi ha cap viatger aficionat als bons glops que no pregunti per ella als hotels. No reserven, sinó que s’ha d’anar al local i apuntar-se a la cua virtual mitjançant un QR d’accés que implica esperar un parell d’hores fent un tomb pel barri. L’èxit és apoteòsic, tot i que ara implica que clients barcelonins (amb menys temps) hagin passat a visitar-lo en ocasions especials, mentre que són visitants de tot el món que esperen amb vehemència per conèixer-lo, ens explica Giacomo Giannotti, guru del bar. Recentment han creat les Experiències sensorials (dijous i divendres, aquestes sí amb reserva anticipada), ja completes per a aquest mes, assenyala.

La mateixa llista també va disparar l’interès (com en edicions anteriors) per la cocteleria Sips (tercera en l’últim rànquing), mentre que Two Schmucks es va situar en la setena posició.

Pans i pastes

Els millors productes són clau per posar al mapa establiments per si mateix poc coneguts, especialment en matèria d’aliments. Per exemple, Montserrat Forners ha multiplicat per tres les vendes des que va aconseguir el premi al millor pa de pagès de Catalunya fa uns mesos, diu Marc Casamitjana, que atribueix l’èxit a la qualitat dels ingredients, a l’equilibri de gust i a la perseverança durant quatre anys per arribar a la recepta actual. També va propulsar la seva notorietat, redoblada aquesta setmana al ser escollits autors de la Millor coca de Sant Joan (modalitat, creativa), cridada a ser supervendes de la revetlla, entre d’altres. Afegeix que els premis estimulen l’oportunitat de la millora tècnica, i que en el seu cas (ubicats al Baix Guinardó) els projecten molt més enllà del barri. «I hem de mantenir-nos a l’altura», afegeix.

Notícies relacionades

Un altre ‘hit’ local són els croissants, el millor Artesà de Mantega d’Espanya va ser el 2022 el de la Pastisseria Canal, a la zona alta, i que ja havia aconseguit el mateix premi (que avalua des del gust fins a l’acabat) dos anys més. El triomf els suposa despatxar-los a preu fet. I per Nadal van fer el mateix Daniel Jordà, de Panes Creativos, a Fabra i Puig, i Eric Ortuño, de l’Atelier Barcelona, després d’arrasar amb els millors panettones segons l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona.

En el sector del Comerç, els premis municipals també aconsegueixen donar notorietat a les joies de barri. Per exemple, el 2022 a la drogueria Rovira de Sant Gervasi, amb 30.000 referències i que molts barcelonins no coneixien fins al novembre passat, i a la innovadora bugaderia-bar LaBar, al Fort Pienc, i a la fruiteria Moreno del mercat del Carmel, amb vuit càmeres que mostren el producte en ‘streaming’ per potenciar l’experiència de compra ‘online’.