Concentració de risc

Un gran desplegament policial s’anticipa a la confrontació entre Desokupa i antifeixistes al centre de Barcelona

  • SEGUEIX EN DIRECTE LA NIT ULTRA A LA PLAÇA UNIVERSITAT

  • Les okupacions de la Bonanova escalfen el final de campanya amb dues protestes i un judici

  • Okupaciones a la Bonanova: les claus per entendre el conflicte

Un gran desplegament policial s’anticipa a la confrontació entre Desokupa i antifeixistes al centre de Barcelona

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un gran desplegament policial ha pres els voltants de la plaça Universitat aquest dijous davant la coincidència de dues manifestacions de signe contrari al centre de Barcelona. La polèmica empresa Desokupa ha impulsat una concentració «contra Ada Colau» a les 20.00 hores després de setmanes mirant d’interferir en la campanya electoral per l’Ajuntament de Barcelona a costa de l’okupació de dues finques al barri de la Bonanova. A tall de rèplica, una concentració «antifeixista» davant el Macba ha cridat a confrontar-se amb la primera, al crit de «No passaran».

Quan faltaven pocs minuts per a les 20.00 hores, Desokupa havia reunit un centenar de seguidors concentrats al costat d’una pancarta contra Colau. Plovia tímidament sobre la plaça, un factor meteorològic que acostuma a ser decisiu en concentracions de risc: si apareix, el perill de violència es redueix dràsticament. A aquesta hora, la contramanifestació encara no havia arribat a Universitat.

Notícies relacionades

El recorregut dels manifestants és una incògnita, ja que cap de les dues convocatòries ha sigut comunicada a Interior, de manera que no té un itinerari planificat. L’equip de mediadors dels Mossos d’Esquadra ha establert contacte amb els dos grups per preveure el rumb de les concentracions i minimitzar les afectacions de trànsit que se’n derivin. No obstant, fonts policials admeten a aquest diari que caldrà veure sobre la marxa si les protestes es mouen per carrers previstos o improvisen.

Els Mossos d’Esquadra han activat un dispositiu de prevenció de nivell 3 «per garantir el dret de manifestació i alhora la seguretat ciutadana». El nivell 3 sobre 4 és el que s’aplica a esdeveniments amb risc d’incidències, per exemple la protesta antifeixista d’aquest últim dimarts i les de la Bonanova de les últimes setmanes. Implica el lideratge dels agents des del Centre de Coordinació (CECOR), que rep imatges en directe de drons i helicòpter. El risc de disturbis és alt. En la concentració de Desokupa de l’11 de maig es van detectar salutacions feixistes i insults directes contra l’alcaldessa, Ada Colau. I aquest dimarts, la concentració dels autodenominats antifeixistes, en suport de les cases okupades de la Bonanova, El Kubo i la Ruïna, va derivar en actes puntuals de vandalisme a la Gran Via.