Al centre de Barcelona

Les okupacions de la Bonanova escalfen el final de campanya amb dues protestes i un judici

Okupacions a la Bonanova de Barcelona: les claus per entendre el conflicte

La jutge desestima les mesures cautelars per desallotjar els okupes de La Ruïna a la Bonanova

La manifestació antifeixista d’aquest dimarts ha acabat amb danys en sucursals bancàries i la Gran Via tallada

4
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La controvèrsia per les dues cases okupades a la plaça de la Bonanova, La Ruïna i El Kubo, es trasllada aquesta setmana al centre de Barcelona per polaritzar la recta final de la campanya electoral. A pocs dies de les eleccions municipals 2023 i amb un escenari molt renyit pel vot indecís, dues manifestacions contraposades i un judici podrien afavorir una mobilització d’última hora cap a les urnes. El risc de disturbis ha portat els Mossos d’Esquadra a desplegar dispositius de seguretat, tot i que aquest dimarts ja s’han produït incidents a la Gran Via.

Dimarts antifeixista

La primera cita del triplet ha sigut una concentració «contra el feixisme i totes les formes d’odi» aquest dimarts a partir de les 19.00 h a la plaça Universitat. Ha reunit unes 400 persones, segons la Guàrdia Urbana. Aquesta convocatòria, anunciada com a «unitària», l’han difós per les xarxes socials col·lectius heterogenis, des de sindicats de vivenda fins a la CUP. El cartell sense firma convida a protestar «davant l’alçament de la ultradreta i els discursos de l’odi» que es concreta mitjançant un manifest annex com a «atacs i campanyes contra La Ruïna i El Kubo».

Els Mossos d’Esquadra han dissenyat un dispositiu preventiu de nivell 3 –en una escala de l’1 al 4–, el mateix que tenien les concentracions dels últims dimarts a la Bonanova i totes les que en general comportin risc d’incidències. Fonts de la policia catalana detallen a EL PERIÓDICO que s’ha activat la unitat de mediació i el Centre de Coordinació (CeCor) policial, des del qual els comandaments dels diferents cossos de seguretat i emergències «lideren i dirigeixen» el dispositiu policial partint de les imatges en directe rebudes de drons i un helicòpter.

Agents i furgonetes han envoltat la plaça Universitat i la boca de metro central ha quedat tancada: «Per garantir el dret a manifestació i alhora evitar conductes que puguin generar disturbis s’han establert filtres d’accés a plaça Universitat per evitar l’entrada d’objectes perillosos», indica Mossos. L’operatiu ha impedit que els concentrats baixaran pel carrer Pelai, per la qual cosa han sortit de la plaça a través de la ronda Universitat en direcció a la Gran Via.

És en aquest punt on s’han viscut algunes escenes de tensió i incivisme. Participants en la marxa han empaperat parades de bus, han trencat cartells electorals i han atacat alguna sucursal financera amb pintades i pedrades. A l’acostar-se càmeres de televisió han mirat de boicotejar les gravacions amb aerosol a les lents i estrebades. El tall de l’avinguda ha generat una notòria congestió de trànsit.

Dimecres judicial

Dimecres l’escenari serà la Ciutat de la Justícia. El Jutjat de Primera Instància 39 de Barcelona celebra una vista prèvia a les 10 h per la demanda de la Sareb –propietària majoritària de les dues finques– sobre l’edifici ocupat la Ruïna. El ‘banc dolent’ sorgit de la crisi immobiliària reclamarà el desallotjament de l’immoble i la defensa dels ocupants exposarà els seus arguments contraris.

L’altra casa okupada, El Kubo, protagonitza un procediment judicial paral·lel perquè en aquest cas els okupes sí que van contestar la demanda, cosa que alenteix el desallotjament. En canvi, la Ruïna està ja pendent de data de desnonament després d’un primer llançament el 23 de març suspès per falta de «garanties de seguretat i eficàcia». El govern municipal de Barcelona i la Sareb han advertit que no té sentit buidar les finques per separat perquè són contigües i els ocupants passarien d’una a l’altra esquivant l’acció policial.

Pel seu costat, els okupes han difós a Twitter un comunicat en el qual avancen que no donaran «cap tipus de validesa al que dictaminin en el judici». «Cap desallotjament ens sembla legítim, ni per part de la policia ni per part d’esbirros privats», afirmen. Rebutgen «qualsevol negociació amb la Sareb» i amenacen de «respondre amb contundència» si se’ls intenta desallotjar.

Dijous, Desokupa

Dijous, DesokupaLa tercera cita de la setmana és la que es preveu més calenta. L’impulsor de la polèmica empresa Desokupa, Dani Esteve, ha convocat una manifestació aquest dijous a les 21 h a la plaça Universitat, obertament «contra Ada Colau i el que ha fet a aquesta ciutat». Tot i que no s’esperen riuades d’assistents, l’expectació és màxima per l’efecte crida de disturbis que genera aquesta concentració.

Notícies relacionades

Esteve promet regalar «mil samarretes als primers mil» assistents a la cita i afirma que ja l’han contactat entitats veïnals, empresarials, discoteques i empresaris de restauració per mostrar-li suport, tot i que no en cita cap en concret. Fanfarroneja d’un gran poder de convocatòria, que es posarà a prova ben aviat: «Alerta, que poden sortir centenars de milers de barcelonins al carrer a dir-li a Ada Colau ves-te’n ja, tres dies de les eleccions».

Ell mateix contraposa la concentració de dijous a la de dimarts, que qualifica d’«anxoves amb passamuntanyes», una facècia que utilitza habitualment per referir-se als okupes de la Bonanova i els simpatitzants. Promet que s’hi presentarà en persona, envoltat de l’equip de Desokupa, i que la marxa serà «pacífica». La seva última convocatòria, en què va assegurar que desallotjaria ell mateix El Kubo i la Ruïna, va haver de desconvocar-la davant les advertències claríssimes dels Mossos d’Esquadra a Desokupa d’impedir qualsevol acció extrajudicial.

Temes:

Desokupa Okupes