Desallotjament a la vista

La jutge dona la raó per ara a la Sareb en l’okupació de la Ruïna de la Bonanova

Les okupacions de la Bonanova escalfen el final de campanya amb dues protestes i un judici

Okupacions a la Bonanova de Barcelona: les claus per entendre el conflicte

La magistrada ha descartat suspendre el procediment pel desallotjament de l’edifici

La jutge dona la raó per ara a la Sareb en l’okupació de la Ruïna de la Bonanova
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La magistrada del Jutjat de Primera Instància 39 de Barcelona ha descartat per ara suspendre el procediment pel desallotjament de l’edifici la Ruïna de la plaça de la Bonanova, com van demanar els okupes davant la demanda de la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb). No obstant, ara haurà de dictar la sentència definitiva sobre el desnonament.

L’advocat dels okupes va demanar suspendre el procediment sobre el desallotjament al·legant que la llei de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de la vivenda i la pobresa energètica obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social abans d’un desnonament, i aquest dimecres en la vista prèvia per la demanda la jutge ha desestimat suspendre el procediment amb aquest argument. A la sessió, que ha durat uns 10 minuts, només hi han pogut accedir uns quants mitjans de comunicació per les seves limitades dimensions i per no comptar amb la possibilitat d’emetre senyal institucional.

La vista s’ha celebrat arran de la demanda que la Sareb (el banc públic d’actius immobiliaris tòxics) va presentar per instar al desallotjament de la Ruïna, com a propietària del 60% d’aquest immoble, que fa anys que està ocupat al costat de l’edifici adjunt el Kubo. Les dues cases, per les quals han passat grups itinerants de ‘squatters’ des de l’any 2016, es van convertir en munició electoral en vigílies de la campanya, quan els alcaldables de PP, Valents i Ciutadans van acudir a la plaça de la Bonanova a mostrar el seu suport als veïns. L’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa ha anunciat que farà fora els okupes per la força.

La Sareb, propietària de les dues cases ocupades, ha sol·licitat als jutjats de Barcelona el desnonament de l’immoble: la justícia va ordenar el març passat el desallotjament del Kubo, que es va ajornar per falta de mesures de seguretat, i ara haurà de decidir si executa el de la Ruïna.

Parts contraposades

Notícies relacionades

Per oposar-se al desnonament, la representació legal dels okupes ha al·legat també que la Sareb no té legitimació per poder instar al desallotjament, ja que no és la propietària de tot l’immoble: gairebé un 40% pertany a dues societats que no estan personades en el procediment. Per la seva part, la Sareb, que ja ha reclamat el desallotjament cautelar de l’edifici en tres ocasions per considerar que porta problemes d’ordre públic i perillositat, ha argumentat davant la jutge que no s’està respectant el dret de propietat reconegut en el registre i ha instat de nou a desnonar l’edifici.

La propietat de l’immoble ha citat com a testimoni a la vista un responsable dels Mossos d’Esquadra del districte de Sant Gervasi, que ha explicat que l’ocupació de la Ruïna no té caràcter «assistencial», sinó ideològic, i que l’edifici està pres per grups de ‘squatters’ itinerants que, ha afegit, «es neguen a dialogar». L’agent ha precisat que l’edifici va ser desallotjat en una primera ocasió l’any 2018, però que els okupes van tardar poc a tornar-hi a entrar.

Temes:

Barcelona