Envien cartes a tots dos consistori

La Generalitat demana aclarir actuacions policials polèmiques a Barcelona i Mataró

  • Un sindicat de Mataró denuncia «brutalitat policial» contra un veí que havia aparcat malament

  • El ‘qui és qui’ de Mataró: així són els alcaldables de les municipals del 28M

  • Eleccions a Mataró: el que s’ha de saber per votar aquest 28M

ffd54afb-41b3-4b72-b8fa-27dd1102a20c

ffd54afb-41b3-4b72-b8fa-27dd1102a20c

2
Es llegeix en minuts
ACN

El Departament de l’Interior ha enviat cartes al tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, i a l’alcalde de Mataró, David Bote, per demanar explicacions per les últimes actuacions dels seus policies que han generat polèmica.

En concret, es tracta de l’actuació de la Guàrdia Urbana contra membres d’un esplai en una festa el cap de setmana passat al barri Gòtic de Barcelona, on es van utilitzar les porres i el gas pebre, i la detenció per part de la Policia Local de Mataró d’un home acusat de resistència i atemptat a l’autoritat després d’aparcar el cotxe sobre la vorera i d’una altra persona per intentar obstruir l’actuació policial. Es van difondre vídeos dels casos en les xarxes.

En concret, les cartes les firma Sònia Andolz, directora general d’Administració de Seguretat, que coordina les policies locals. Andolz reclama aclarir els detalls que han motivat les actuacions policials i si s’ha obert algun tipus d’investigació per aclarir els fets.

En el cas de Barcelona, l’ajuntament ja va avançar que s’havia obert una investigació interna i diversos regidors van qüestionar l’actuació de la Guàrdia Urbana. Els fets van passar quan l’esplai Santa Maria del Pi del barri Gòtic celebrava la festa del seu 49è aniversari. Tenien autorització per celebrar un concert, però aquest havia de finalitzar a dos quarts de dues de la matinada, i a les dues encara hi havia soroll.

Tot això va acabar amb dues detencions per resistència i dos agents ferits. La Guàrdia Urbana va utilitzar les porres i el gas pebre i l’esplai denuncia «violència policial».

Quant a Mataró, en les imatges de la detenció s’aprecia que els assistents retreuen l’actuació de la policia per la seva contundència, ja que l’home es troba estès a terra i el retenen, i que un agent colpeja amb la seva defensa un altre home. Tot això en una operació amb nombrosos agents del cos local, molts d’ells amb la defensa a la mà.

En el vídeo també se sent com els presents traslladen als agents que l’home estava recollint la seva mare del bar, que pateix Alzheimer. El Sindicat de Vivenda de Mataró ha criticat l’actuació i ha apuntat que, segons els veïns, la dona també té problemes de mobilitat, i per això el sindicat s’ha posat a disposició de la família de l’afectat.

Notícies relacionades

El grup municipal d’ERC a Mataró ha qualificat de «tristes» les imatges difoses per la «prepotència» dels agents que intervenen en la detenció. Els policies, diu Esquerra, tenen una «alarmant manca de voluntat» de resoldre el conflicte «sense recórrer a la violència».

Els republicans, principal partit de l’oposició, demanen al govern municipal que aclareixi els fets i l’insten a «sancionar i corregir» la «desproporció» i «violència inacceptable» dels agents implicats.