Eleccions municipals

¿Quins candidats a l’alcaldia de Barcelona tenen més cerques a Google?

La precampanya i la campanya de les eleccions municipals 2023 es deixen veure al cercador més popular del món

  • Barcelona és la ciutat catalana on més baixa el cens electoral en les municipals 2023

  • L’última hora de la campanya electoral, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

¿Quins candidats a l’alcaldia de Barcelona tenen més cerques a Google?

Google Trends

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Les campanyes electorals avui tenen molts camps de batalla. Els milers de cartells que pengen dels fanals de Barcelona queden curts davant els milions de cerques a Google que fan cada dia els barcelonins. Un indicador d’interès i notorietat, no necessàriament d’intenció de vot, però al cap i a la fi un element més que influeix en la percepció de l’electorat.

Els cinc candidats principals a l’alcaldia de la capital catalana tenen una presència dispar al cercador, i oscil·lant. EL PERIÓDICO ha comparat aquest dimarts amb l’eina d’accés públic Google Trends l’evolució de les cerques que contenen els noms dels alcaldables en els termes teclejats pels usuaris, per comparar quins pics d’interès s’han produït els últims 30 dies. És a dir, la recta final de la precampanya i l’inici de la campanya electoral.

Cal remarcar que qui ostenta l’alcaldia compta amb un avantatge de partida, ja que el nom d’Ada Colau forma part de més cerques tot l’any de manera natural per la seva capacitat decisòria i visibilitat. També al protagonitzar atacs i discursos de rivals. No obstant, els alts i baixos demostren que pot quedar eclipsada per adversaris en dies en què ells tenen millor exposició mediàtica.

Així, en les cerques de tot Catalunya –l’àmbit més petit del qual mostra l’evolució Google Trends– Ada Colau (BComú) s’emporta la primera posició en cerques la majoria de jornades de l’últim mes. Però no totes, ni molt menys. «Xavier Trias» (Junts) la supera cinc dies i «Ernest Maragall» (ERC) la desbanca en tres ocasions. Fins i tot «Daniel Sirera» (PP) guanya dos dies de l’abril, malgrat que anoti moltes jornades en blanc. «Jaume Collboni» (PSC) apareix escassament en les cerques, un possible senyal que la sigla del partit té més fortalesa que la marca personal del candidat.

Google Trends també permet observar una mitjana de l’últim mes específicament a la ciutat de Barcelona, tot i que no les oscil·lacions per dia. En aquesta foto fixa, Ada Colau aconsegueix un 42% de les recerques; Xavier Trias, un 25%; Ernest Maragall, un 17%; Jaume Collboni. un 11%, i Daniel Sirera, un 5%.

Recerques per ‘entitat’

Notícies relacionades

La comparació també es pot fer per ‘entitats’ en comptes de termes de cerca, és a dir, per les cerques que Google identifica clarament referides a aquests cinc personatges públics i els mostra amb una capseta de dades bàsiques al costat dret de les pantalles ‘desktop’. No obstant, algunes d’aquestes ‘entitats’ o fitxes dels alcaldables no estan actualitzades: Collboni hi consta com a tinent d’alcaldia tot i que va deixar el càrrec al gener; Maragall hi consta com a diputat; Trias, com a exalcalde, i Sirera, com a exdiputat. 

Així, doncs, aquestes cerques refinades en realitat poden deixar fora molts usuaris que teclegen els noms dins de frases més àmplies o amb alguna imprecisió. En qualsevol cas, la foto resultant no dista gaire. Ada Colau continua sent la que acapara més cerques a Catalunya, només superada quatre dies per Trias, tres per Collboni i un per Sirera. I registra una gran pujada del 9 al 12 de maig. La mitjana a Barcelona al cercar per ‘entitats’ altera el rànquing: Colau (53%), Trias (22%), Collboni (14%), Maragall (8%) i Sirera (3%).