Conflicte a la zona alta

La CUP denuncia que Desokupa va exhibir símbols nazis en la protesta de la Bonanova

Denunciats 12 antiokupes després d’intentar acostar-se de matinada a les finques okupades de la Bonanova

Un macrodispositiu policial impedeix els disturbis entre manifestants oposats a la Bonanova

DIRECTE | Últimes notícies del conflicte pels okupes de la Bonanova

La CUP denuncia que Desokupa va exhibir símbols nazis en la protesta de la Bonanova

Reuters

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcaldable de la CUP per Barcelona, Basha Changue, ha exigit a l’Ajuntament de Barcelona que es personi de manera immediata en les causes judicials obertes «contra el grup feixista Desokupa» per delictes d’odi, a l’exhibir simbologia nazi i d’extrema dreta en els seus actes públics, com la protesta que es va portar a terme aquest dijous contra les finques okupades a la Bonanova.

En una roda de premsa d’inici de campanya electoral, la cap de llista de la CUP a Barcelona ha expressat aquest divendres el suport «als companys que ahir van sortir al carrer per defensar els veïns» que resideixen als dos polèmics edificis del barri de la Bonanova que estan okupats, coneguts com El Kubo i La Ruïna, propietat de la Sareb.

Basha Changue ha lamentat que, tant els Mossos d’Esquadra com la Guàrdia Urbana, van permetre que Desokupa exhibís ahir «simbologia» d’extrema dreta i portessin a terme «salutacions nazis» amb «total impunitat» en la seva manifestació de la Bonanova.

Especialment crítica s’ha mostrat contra el candidat del PSC Jaume Collboni, per considerar que «s’ha sumat, amb les seves declaracions parlant de marcs legals, al procés de dretanització del seu partit», una cosa que considera molt «preocupant», perquè «forces autodenominades progressistes viren cap a la dreta».

L’alcaldable de la CUP ha remarcat que «les forces que estan al consistori no estan disposades a fer front als grups feixistes» i que la seva «incapacitat» fa més necessària que mai la presència de la seva formació de nou al consistori.

Changue ha indicat que la CUP proposarà desenvolupar a l’Ajuntament de Barcelona «el protocol antifeixista posat en marxa en altres institucions», i ha reclamat a l’actual govern municipal dels Comuns i del PSC que l’ajuntament «emprengui accions legals immediates contra Desokupa».

Segons la cap de llista, «cal frenar els discursos d’odi i no posar-se de perfil davant la impunitat de proclames nazis i feixistes», que és el que creu que fan el PSC i la formació que lidera l’alcaldessa Ada Colau.

Ha considerat «preocupant» que hi hagi joves que participin en els actes de l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa, una cosa que, segons ha dit Basha Changue, «no pot passar desapercebuda, i cal posar èmfasi en l’educació social en els valors democràtics i antifeixistes».

«Assetjament» dels okupes

El candidat número dos, Jordi Estivill, ha advertit que «els companys que resideixen» als dos edificis okupats a la Bonanova pateixen «assetjament» des de fa setmanes «per part de l’extrema dreta».

«Que hi hagi grups fent salutacions nazis no només és molt greu, sinó que no s’ha de repetir, per la qual cosa demanem a l’ajuntament que no es repeteixi», ha afirmat Estivill.

Segons la seva opinió, Desokupa disposa d’«un altaveu mediàtic» que mira de legitimar-la, quan «té nombrosos procediments penals oberts i manté vincles clars i demostrats amb partits nazis».

«Desokupa no és benvinguda a la nostra ciutat, però fa falta que aquest discurs antifeixista també entri en els discursos dels partits que hi ha a l’actual ple municipal», ha assenyalat.

Notícies relacionades

Així mateix, el número dos de la CUP ha denunciat «el paper de la Sareb, que és el gran tenidor amb més pisos buits de Catalunya i és la propietària d’un edifici [a la Bonanova] on viuen més d’un centenar de persones que no tenien un lloc on residir».

Ha exigit, en aquest sentit, al Govern del PSOE-UP que la Sareb «passi en mans dels municipis, perquè pugui complir la funció social que hauria de tenir».