Formats de precampanya

Els cafès preelectorals d’Ada Colau amb famosos

  • Un vídeo de Colau felicitant el Ramadà arriba a 1,4 milions de visualitzacions a TikTok

  • Colau tanca l’últim ple del mandat: «Que els vagi bé en les eleccions i en la vida»

Els cafès preelectorals d’Ada Colau amb famosos
3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Ada Colau ha dedicat una part de la precampanya a fer entrevistes. És a dir, no sempre com a entrevistada, també a estones com a entrevistadora. O alternant els dos papers. Almenys, ella ha sigut la convocant de quatre cites. Quatre converses, per ara, en un mateix escenari: el Cafè de l’Òpera. «Tinc un vincle emocional fort (amb el local) perquè quan era adolescent, una noia del Guinardó, era la germana gran d’una família nombrosa i tenia tres germanes petites que donaven per sac tot el dia, ara les estimo molt, tenia ganes de fugir i venia a llegir aquí. Va ser el meu primer refugi fora de casa».

La «rareta»

Amb aquesta frase va començar Colau el primer capítol dels seus ‘Un cafè amb...’ que així es diu el format, presentat com un «programa de converses». El primer convidat va ser el periodista Marc Giró, i la xerrada es va emetre fa dues setmanes. Després Colau ha mantingut converses, per aquest ordre, amb l’actriu Silvia Abril, l’humorista Andreu Buenafuente (parella d’Abril) i la cantant Maria Arnal.

Giró va voler saber quins llibres portava l’avui alcaldessa al Cafè de l’Òpera.

-¿Què llegia? -Molt existencialisme francès

-¡La típica rara!

-Era la rareta, sí.

Giró, al seu torn, li va explicar que ell venia de jove a buscar aventures, per la fama que era un centre de trobada gai. Mai, diu, va trobar aquesta aventura canalla al local, que en canvi va ser l’escenari en el qual un dels seus nòvios el va deixar.

El to pròxim de la conversa és una aposta en si mateix per un format que no tingui el caràcter resultadista d’un anunci electoral, que a hores d’ara pot causar més rebuig que altra cosa. Però una persona que segueixi Giró, Abril,  Buenafuente o Arnal, veure’ls parlant amb Colau pot portar-los a dedicar atenció a aquesta conversa.

 «Jo prefereixo que em tutegi, que si no em fa sentir més gran», li va dir Colau a Giró, que va assegurar que l’alcaldessa és una de les persones que millor vesteix de Catalunya. «Vinga va», va contestar Colau gairebé enrojolant-se. La seva conversa va durar 26 minuts. Més o menys el mateix que les tres següents: totes van superar els 20 minuts.

Xarxes socials

Les entrevistes s’han anat difonent setmanalment des de la primera, la de Giró, que es va publicar l’11 d’abril passat. De forma íntegra, a Youtube i Spotify, i alguns fragments, a les xarxes socials de Colau. La voluntat és tractar temes variats amb cada convidat i el to no sempre és el mateix. En la xerrada de Giró amb Colau es diria que ella és la que entrevista. En la de Buenafuente a l’alcaldessa, potser de forma inevitable per la seva trajectòria, és més aviat ell el que fa les preguntes.

«Em fa gràcia parlar amb tu. He estat sis anys a Madrid i tornar i reconnectar amb la ciutat m’ha servit per refrescar moltes coses», li va dir Buenafuente a l’alcaldessa sobre Barcelona, a la qual va demanar que li expliqués com està la capital catalana.

El «mantra» sobre Barcelona

«¿Aquest mantra que Barcelona no està bé a qui li interessa?», va preguntar l’humorista, centrant perquè Colau rematés negant que existeixi el «desastre» que alguns denuncien, i afegís també que li sembla increïble que hi hagi mitjans que se sumin a aquestes campanyes mentre elogien Madrid.

«Tots són persones de talent que l’alcaldessa admira», afirmen fonts de Barcelona en Comú que expliquen el per què del programa de converses. En vista dels capítols emesos, el format té un actiu clar per a Colau: l’entorn és amable i l’elogi acaba sent la norma de les xerrades.

Notícies relacionades

«L’objectiu és abordar temes diferents dels que acaparen el focus mediàtic i conèixer millor l’alcaldessa i els seus convidats a través de l’humor i les anècdotes personals. Es vol arribar a un públic fart del soroll de la política a través d’un llenguatge més pròxim i positiu», prossegueixen les mateixes fonts.

Les converses no han arribat a les visualitzacions d’alguns vídeos de l’alcaldessa a TikTok, però el vídeo de l’entrevista amb Giró estava aquest dimarts en més de 22.000 visualitzacions (més gent de la que va a un míting en aquests temps, sens dubte), la d’Abril, en gairebé 20.000; la de Buenafuente, en 14.000, i la d’Arnal frega el miler en poques hores. Tot per aconseguir accessos diferents i efectius a l’electorat.