Nova regulació

Els comuns proposen una llei per limitar els apartaments turístics a tot Catalunya

La iniciativa que presentaran al Parlament està inspirada en el model barceloní de congelació de llicències

  • Un jutge força Barcelona a autoritzar 120 pisos turístics en un mateix bloc

  • Quan el parc Güell ‘està’ al Tibidabo: falses indicacions per confondre els turistes a Barcelona

Els comuns proposen una llei per limitar els apartaments turístics a tot Catalunya

MANU MITRU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els comuns proposaran al Parlament de Catalunya una nova llei per limitar els apartaments turístics a tot Catalunya. Aquest dimarts 2 de maig, la presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, juntament amb la segona tenienta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, presentaran la proposició de llei sobre vivendes d’ús turístic (VUT), inspirada en el ‘model Barcelona’.

Per justificar la proposta, des dels comuns al·ludeixen al creixement «exponencial» de les VUT des del 2012, fenomen que va portar a duplicar aquest tipus de vivendes a Barcelona fins a arribar a les 9.606 amb llicència per a ús turístic (gairebé 100.000 a tot Catalunya).

«A causa de potencials efectes negatius que va tenir aquest creixement, el 2015 l’Ajuntament de Barcelona, seguint l’exemple d’altres ciutats europees, va ordenar l’oferta turística existent a través del Pla Especial d’Allotjaments Turístics (PEUAT)», expliquen des de la formació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Notícies relacionades

L’esmentada «ordenació» va implicar una congelació de les llicències a Barcelona, intervenció que ha suposat l’estabilització en l’actualitat de 9.500 vivendes d’aquest tipus a la capital catalana, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona consultables aquí.

Citant el Balanç Turístic Anual de l’Obervatori d’Empresa del Departament d’Empresa de la Generalitat de Catalunya, els comuns incideixen la importància d’una nova regulació a causa que l’increment a Catalunya ha continuat mentre que a Barcelona s’ha mantingut congelat»: si entre el 2019 i el 2023 a Barcelona les VUT’s es van reduir un 1%, a la resta de Catalunya van continuar incrementant-se».

Temes:

Barcelona