Balanç trimestral

Aquestes són les zones on comencen a baixar (poc) els preus de lloguer i venda a Barcelona

  • Els dos mercats evolucionen amb certa disparitat als diferents districtes, però la mitjana de la ciutat encara segueix estable o a l’alça, cosa que dificulta l’accés a la vivenda de molts ciutadans

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La majoria d’interessats a comprar o llogar una vivenda a Barcelona esperen amb expectació si es produeix, per fi, un ajust en els preus que afavoreixi les seves possibilitats pressupostàries. Però els primers balanços trimestrals dels grans portals immobiliaris en donen una de freda i una de calenta als aspirants. En matèria de compravenda, Idealista afirma que els preus dels seus milers d’anuncis s’han estabilitzat en els últims tres mesos (a una mitjana de 4.063 euros el metre quadrat), però amb caigudes a la meitat dels districtes. A l’oferta a Fotocasa, les baixades a la segona mà només afecten dos districtes, amb el resultat final d’una pujada mitjana del 2,8% a tota la ciutat. En el cas del lloguer, segons l’informe d’aquest dimecres d’Idealista, s’ha registrat un increment mitjà del 0,7% en un trimestre, fins a arribar als 18,4 euros per metre quadrat a la capital catalana, amb reduccions només a dues zones.

Les dades indiquen que el mercat immobiliari encara trepitja fort, malgrat que algunes previsions apunten graduals reajustaments en els preus de venda, en la mesura que l’encariment de les hipoteques frenarà l’activitat d’aquest mercat. Per contra, el minvant estoc de pisos de lloguer manté disparat aquest segment, que a més es tensa amb la demanda que generen els que al no poder accedir a una hipoteca opten per passar-se al mercat d’arrendament.

Segons l’informe d’Idealista, el primer trimestre de l’any han baixat els preus dels pisos en venda a Gràcia (1,2%), seguit de l’Eixample, Sant Martí, Sarrià-Sant Gervasi i Ciutat Vella, tots per sota d’un punt. La resta ha pujat, amb Sants-Montjuïc al capdavant (2,1%). El districte més car, Sarrià-Sant Gervasi (5.425 euros el metre als seus anuncis), dobla amb escreix el més econòmic, Nou Barris (2.418).

El portal Fotocasa, en canvi, el preu mitjà de la ciutat es fixa en 4.425 euros per metre quadrat, i només dona compte de reduccions en els casos de l’Eixample i Sant Andreu, tots dos per sota de l’1%. En el conjunt de Catalunya fixen la pujada trimestral en un 2,5%. I a la província de Barcelona, en el 2,3%.

Lloguers un 19% més cars que fa un any

Notícies relacionades

L’anàlisi de l’evolució dels lloguers d’Idealista, tot i que situa l’auge trimestral en el 0,7%, recull dues dades rellevants més: que el lloguer a la ciutat és ara un 19,1% més car que fa un any, però que la seva evolució l’últim mes ha sigut una retallada del 0,8%. S’ha de veure si això marca un punt d’inflexió, tot i que el seu portaveu, Francisco Iñareta, manté que les limitacions fixades pel Govern als increments als contractes han ajudat els que ja tenien un contracte vigent, però «ha suposat una enorme complicació» per als que busquen actualment. Ho atribueix que molts pisos s’han retirat d’aquest mercat perquè els propietaris veuen excessiu l’intervencionisme polític, de manera que s’ha disparat la cotització de l’escassa oferta, argumenta.

Segons les seves dades, només han baixat les rendes del trimestre a la zona alta (4,9%) i a Ciutat Vella (2,8%). No obstant, el centre de Barcelona es manté com el districte més car per metre quadrat, a 20,8 euros.