Conflicte en un negoci històric

Retirat per ordre judicial el rètol ‘Pinotxo’ del bar de la Boqueria

Els nous titulars acaten la mesura cautelar i de moment deixen l’establiment sense nom

El propietari de la marca busca local per obrir un espai amb l’oferta i la denominació de sempre

Retirat per ordre judicial el rètol ‘Pinotxo’ del bar de la Boqueria

Laura Guerrero

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La nova vida del bar Pinotxo ha durat tot just tres setmanes. Els nous operadors de l’històric establiment de la Boqueria, que havien conservat el nom malgrat que el traspàs es va produir sense la participació d’un copropietari, han retirat el rètol amb l’icònic nom poc abans de les tres de la tarda d’aquest dimecres. D’aquesta manera, no queda res de l’essència del bar: ni l’equip humà, ni els plats originals, ni el distintiu nom. L’actual titular continua treballant a l’espai físic, però la pèrdua de la denominació, per ordre judicial, el deixa ara com un bar més de mercat. Sense nom en aquests moments.

El Jutjat Mercantil número 9 de Barcelona havia ordenat el cessament immediat de la denominació Pinotxo Bar, com es va donar a conèixer ahir. Amb tot, l’empresa Restaurante Egipto, SLU, que va aconseguir el traspàs al febrer, encara no havia rebut la notificació. Finalment, completat aquest procediment, aquest migdia han retirat les lletres del frontal.

Com ha informat aquest matí EL PERIÓDICO, Jordi Asín Bayén s’emporta la marca Pinotxo al nou establiment que obrirà quan triï el nou emplaçament. Mantindrà el receptari, l’equip familiar i el nom de sempre. Els seus advocats, del bufet Sol Montañola, expliquen a aquest diari que la societat familiar creada el 2001 tenia cedits tant els drets d’explotació del negoci com de l’espai i el nom. D’aquesta manera, d’una banda han actuat judicialment per recuperar la marca, però hi ha oberta una altra via sobre els sis llocs de la Boqueria que ocupa el bar.

Notícies relacionades

Aquest altre front portarà més temps i serà més complex, perquè la concessió de les parades de mercat estava a nom de Juan Bayén, oncle del Jordi i cara popular després de 80 anys darrere la barra. Eren socis al 50%, però quan la mare del primer (i àvia del segon) va morir, administrativament només podia figurar un titular, que va acabar sent el Juanito. Per això, quan aquest es va jubilar al desembre i després d’un conflicte familiar, Bayén va traspassar el negoci per sorpresa, amb l’aprovació de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, però sense tenir en compte la societat que el lligava al seu nebot Jordi, copropietari a tots els efectes i que se’n va assabentar a fets consumats.

El nou operador va aixecar la persiana l’1 de març, però tot el mercat sabia que s’acostava una batalla judicial. Asín té 58 anys però també ha estat sempre lligat a un negoci que va fundar la seva àvia Catalina fa més de 80 anys. El gestionava amb la seva dona i el seu fill, quarta generació. També estava al capdavant de la cuina.