Conflicte mercantil

La jutge ordena al nou operador del bar Pinotxo de la Boqueria deixar d’utilitzar aquest nom comercial

  • La part de la família copropietària que no va participar en la venda de les parades del mercat aconsegueix la mesura cautelar i anuncia que continuarà amb el negoci en una altra ubicació

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La reobertura del famós bar Pinotxo de la Boqueria fa 20 dies ja va fer presagiar que, lluny de recuperar l’activitat normal amb el seu nou operador, s’acostaven tempestes judicials per la manera en què es va portar a terme el traspàs de l’històric negoci. Però la part de la família que va ser exclosa de la decisió ha aconseguit que el jutjat del Mercantil número 9 de Barcelona ordeni una mesura cautelar per la qual requereix a Restaurante Egipto SLU –nou operador– que «cessi immediatament en l’ús de la denominació Pinotxo Bar». En un comunicat realitzat a través dels seus advocats, també s’assegura que aquesta part de la família copropietària mantindrà el negoci «conservant el seu esperit familiar» tot i que «desgraciadament no podrà fer-ho en les parades que el senyor Juanito (Bayén) ha cedit a un tercer».

Cal recordar que el cèlebre Juanito es va retirar recentment per problemes de salut als 89 anys després de tota una vida darrere la barra del seu bar. En un primer moment, va semblar que el seu nebot Jordi, juntament amb la dona i fill d’aquest, continuarien amb la trajectòria del Pinotxo, ja que eren copropietaris des del 2001, quan van formar una societat civil per oficialitzar el que ja era una realitat molts anys enrere. En aquesta també hi figurava un germà d’Asín que va morir, deixant d’aquesta manera la societat a mitges entre oncle i nebot.

Però sobtadament, el local va ser traspassat (es tractava d’una concessió administrativa al ser en un mercat municipal) al febrer a un altre empresari de la Boqueria que és titular també del Bar Central i de diversos negocis a la Rambla. Durant uns dies i aprofitant les obres de canvi de paviment del mercat el negoci va estar tancat, i posteriorment ja va reobrir amb nou equip, similar cuina i davant el desconcert de molts clients.

Final amarg

Jordi Asín, en estat de xoc i en ple conflicte familiar amb el seu oncle, va demanar uns dies per a la reflexió i va refusar fer declaracions contundents fins a decidir els seus pròxims passos. Ara, amb la resolució judicial a la mà, han fet públic el seu disgust i el complicat escenari que deixa aquesta escissió familiar. «La jutge ordena a Restaurante Egipto SLU que cessi l’ús de la denominació Pinotxo Bar», remarquen.

Com va informar aquest diari, les sis parades de venda que configuren el bar figuraven a nom de Juan Bayén des de feia anys. Aquest n’havia heretat tres de la seva mare, la fundadora, mentre que la germana de Bayén (i mare del Jordi) en tenia dues més que també li va cedir al mateix, al costat d’una més que van adquirir. Pel que sembla només podia figurar un titular físic o societat. Per això, ara va poder exercir el traspàs unilateralment i amb llum verda de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona. No obstant, la societat civil tenia cedida tant la marca com els drets de les concessions, segons afirma el bufet d’advocats Sol Muntañola.

No obstant, afirmen que «el negoci seguirà amb la tercera i quarta generació al capdavant» i amb el seu «estil gastronòmic» en un altre enclavament. Afegeixen que «la família és conscient que aquesta situació serà de difícil reparació». I al·ludeixen a «danys personals, i d’imatge» per la «pèrdua de la ubicació» a la Boqueria, així com «perjudicis econòmics enormes». Però «es buscarà la restitució dels seus drets i la reparació del mal, fent servir per a això les accions que en dret l’assisteixin».

Notícies relacionades

Jordi Asín Bayén, com a net de la fundadora d’un negoci que suma 80 anys de trajectòria en diferents ubicacions del mercat, veu «injustificable» i difícil de comprendre el que ha succeït, s’afirma en la nota. Però no volen «criticar» la conducta del seu oncle –al qual sempre es recordarà pel seu vestuari de cambrer clàssic, al capdavant de la cafetera, i els seus dots de relacions públiques–. De manera oberta, asseveren que Juan Bayén ha sigut «teledirigit» i serà el temps el que posi llum sobre «a qui beneficia en última instància aquesta decisió i ímprobe procedir».

Al mercat és del domini públic que les relacions no van ser fàcils entre la primera matriarca i algunes parelles de la seva prole. El Juanito conviu ara amb la seva dona, dedicada a la seva cura.