Nou Barris i Ciutat Vella

La Guàrdia Urbana de Barcelona obre un servei pioner per atendre les víctimes de violència masclista i els seus fills

Les dones podran presentar denúncies en espais més amables per a elles i per als nens que les acompanyin

La Guàrdia Urbana de Barcelona obre un servei pioner per atendre les víctimes de violència masclista i els seus fills

Ajuntament de Barcelona

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha obert aquesta setmana el servei «pioner d’atenció integral» per atendre víctimes de violència de gènere en l’àmbit de la parella, el Servei d’Atenció a la Víctima (SAV), on es podran presentar denúncies i tindrà espais destinats a les víctimes i als seus fills.

S’han habilitat dos SAV a les comissaries de la Guàrdia Urbana dels districtes de Nou Barris i Ciutat Vella. Els espais del servei estan dissenyats «en clau victimològica» amb zones d’espera amables per reduir l’angoixa i l’estrès de les víctimes, i amb facilitats per a la presa de declaració amb, per exemple, taules que permeten mantenir el contacte visual entre víctima i agent, i una zona adjacent de jocs perquè els nens no hagin d’escoltar la declaració de la mare, i puguin jugar mentre són supervisats.

Malgrat que el SAV de Ciutat Vella, al número 43 de la Rambla, encara està en obres –es preveu que acabin al juny i tindrà més de 100 metres quadrats per donar atenció jurídica i psicològica–, a partir d’aquesta setmana ja pot rebre denúncies.

Formació especial per als agents

Per donar resposta a aquestes atencions, hi haurà 23 agents i comandaments amb una formació especialitzada amb juristes, docents universitaris, professionals del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (Sara) i psicòlegs de l’Hospital Clínic, entre d’altres.

A més d’aquesta formació específica, tots els agents de la Guàrdia Urbana rebran més de 50 hores de formació en matèria de detecció i actuació en violència masclista, amb l’objectiu d’incorporar la «mirada de gènere» a tots els serveis d’emergència respectius a indicadors que no apareixen en primer terme.

En aquest sentit, la Guia d’Indicadors d’Alerta té en compte antecedents de violència, manifestacions dels veïns, aspecte i actitud del presumpte agressor, l’estat de la vivenda quant a desordre i objectes trencats, i seqüeles de lesions en la víctima o els menors del seu entorn.

Els Bombers de Barcelona també han adoptat una guia per poder detectar «situacions de vulnerabilitat de violència masclista amagada sempre que entren als domicilis», com en el cas d’un incendi en una cuina, han exemplificat les responsables de seguretat de Barcelona.

Servei en expansió

La «vocació» del consistori és estendre aquest servei per tota la ciutat, segons ha explicat el cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, juntament amb el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, el regidor Xavier Marcé i la subinspectora del cos, Gemma Alfonso, en roda de premsa aquest dijous.

Aquest nou servei dona compliment al protocol firmat amb els Mossos d’Esquadra al novembre, que estableix mecanismes de col·laboració i coordinació entre els dos cossos policials, i afegeix també la feina conjunta amb els diferents serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona.

Batlle ha posat en valor la vinculació de les polítiques de seguretat a les polítiques socials en aquesta tasca conjunta amb l’àrea de serveis socials, i ha celebrat aquest nou servei en benefici de les polítiques socials, de les polítiques de protecció a la víctima i de la lluita antimasclista, en els seus termes.

Augment de delictes de violència masclista

Notícies relacionades

El cap de la Guàrdia Urbana ha alertat que, del 2019 al 2022, han augmentat més d’un 24% els fets delictius de violència de gènere, i ha detallat que la guia d’indicadors ha permès detectar 704 casos amb indicadors de vulnerabilitat.

D’aquestes dones, 342 es van poder vincular a la Xarxa d’Atenció i Recuperació Integral i fins a 103 «no eren a cap radar de cap servei», i, per tant, van passar d’estar «amagades» a posar-se en coneixement dels cossos de seguretat i serveis socials.