Anàlisi i predicció de BBVA Research
L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026
Els aranzels i el retrocés del turisme internacional són darrere de la prevista caiguda, compensada en part pel consum privat i la despesa de les llars
L’encariment de la ciutat de Barcelona està llastant la capacitat de gastar dels seus ciutadans
L’economia espanyola creixerà un 2,5% aquest any i un 1,7% el 2026, segons previsions del BBVA

De moment, bones notícies. De cara al futur pròxim, certa preocupació. I més enllà, la necessitat d’abordar el repte de "com créixer al futur enfocats en la qualitat". L’informe de BBVA Research que observa la situació de l’economia catalana i el que ofereix més enllà, estima que el producte interior brut (PIB) de la comunitat creixerà un 2,6% aquest any, una dècima més que Espanya i tres vegades més del que registrarà l’economia de la zona euro (0,9%). No obstant això, aquesta taxa es reduirà gairebé un punt (+1,5%) l’any següent per culpa de l’impacte de la política comercial que impera actualment als Estats Units, la caiguda del turisme internacional que ve a Barcelona o la incertesa macroeconòmica generalitzada, que podria provocar que caigui la inversió o que es generin certs colls d’ampolla en la capacitat de creixement de Catalunya.
Així ho va expressar Miguel Cardoso, economista en cap de BBVA Research per a Espanya, en una presentació que va explicar amb la participació, també, del director territorial de BBVA a Catalunya, José Ballester.
En primer lloc, alguns elements que expliquen que l’economia catalana es comporti millor que d’altres són la despesa interna (el consum de les llars va a l’alça), la caiguda del preu dels combustibles (que abarateix l’electricitat o la gasolina), que les famílies estan recuperant el poder adquisitiu perdut durant el període posterior a la pandèmia, que la inflació i els tipus d’interès s’hagin anat moderant, o que, en general, existeixi una política fiscal més expansiva del que esperaven fa 6 mesos.
¿Per què, llavors, el ritme no es manté de cara al 2026? Per l’arribada al poder de Donald Trump als Estats Units, per l’amenaça dels aranzels, per la incertesa que desencadena tot això o per l’impacte indirecte que pot tenir en la inversió en sectors que, encara que no depenguin gaire dels Estats Units, sí que participen en cadenes de subministraments que ho fan. "Hi poden haver certs colls d’ampolla en la capacitat de creixement de l’economia catalana", va apuntar Cardoso.
També influeix la menor despesa pública o la caiguda del turisme que ve a Barcelona. "Es veu certa desacceleració en el turisme estranger", va assegurar el mateix portaveu. Ho detecten tant en els volums de pernoctacions, com en la despesa total que fan aquests turistes. "El que creiem és que hi ha cert esgotament", va aventurar Cardoso, amb relació al fet que la massificació turística pot estar fent que l’experiència de venir a Barcelona no compleixi les expectatives del turista. En qualsevol cas, l’economista en cap de BBVA Research hi veu l’oportunitat que el sector viri cap a una experiència més de luxe, i així captar el turista veritablement disposat a gastar.
Barcelona, més cara
Això sí, sempre tenint en compte que l’encariment de la ciutat de Barcelona –molt visible en l’habitatge–, està llastant la capacitat de gastar dels seus ciutadans. I és, precisament la despesa interna, qui porta el pes. Sense anar més lluny, a diferència de l’informe que presentava fa 6 mesos la mateixa entitat, avui, els sectors més dinàmics quant a pagaments amb targetes en TPV del BBVA són supermercats, oci, restauració o salut, àrees molt més relacionables amb un públic autòcton. Un semestre enrere ho eren l’allotjament, els viatges o el transport.
Notícies relacionadesAixí doncs, una mica perquè les previsions de creació d’ocupació continuen sent bones (si aquestes projeccions es compleixen, es crearan 155.000 nous llocs de treball entre 2025 i 2026), una mica perquè les exportacions i la producció industrial avancen a bon ritme, també perquè a la fi s’hagi recuperat el creixement econòmic que es registrava abans que la pandèmia ho interrompés tot o perquè la dana ha fet que la política fiscal a Espanya sigui més expansiva del que s’esperava o perquè la despesa més gran en defensa vol dir més despesa pública en general, la previsió continua sent optimista.
L’economia espanyola creixerà un 2,5% aquest 2025, però un 1,7% més el 2026, segons aquestes previsions.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Tramitació La nova ordenança de civisme supera el primer tràmit
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026