Història de la ciutat
Medalla d’Or a Clos, Hereu, Trias i Colau pel seu llegat com a alcaldes
Collboni els va entregar el reconeixement en un acte solemne i emotiu en el qual també es va inaugurar una galeria de retrats oficials de tots els alcaldes de l’etapa democràtica.

L’Ajuntament de Barcelona es va posar de gala ahir per concedir la Medalla d’Or de la ciutat als exalcaldes Joan Clos, Jordi Hereu, Xavier Trias i Ada Colau en reconeixement a la seva tasca al capdavant del consistori. Des d’un solemne Saló de Cent totalment ple d’unes 200 persones, l’acte d’entrega va servir per posar en relleu el compromís i el llegat dels que han liderat el govern municipal i han marcat el rumb de la ciutat en les diferents etapes des de finals dels anys 90 fins al 2023. Els dos primers alcaldes de l’etapa democràtica, Narcís Serra i Pasqual Maragall, ja van rebre aquest reconeixement el 1997 i 2008.
"Avui és un dia molt important per a la ciutat, per a aquesta institució i per a la democràcia". Amb aquestes paraules arrencava l’actual alcalde, Jaume Collboni, un acte "únic i històric" carregat de simbolisme. Des d’ideologies diferents i contextos molt diversos, els últims quatre exalcaldes han liderat la capital catalana amb la voluntat de contribuir a tenir una ciutat millor i han deixat "un llegat que encara perdura" i que el mateix Collboni va agrair a cada un d’ells.
A Clos, per apostar per una Barcelona "renovada, atrevida i cosmopolita". A Hereu, per la seva mirada pròxima, de barri, "per garantir la cohesió social" sense renunciar al creixement. A Trias, per projectar Barcelona com una smart city de referència internacional, amb obres estratègiques. I a Colau, per fer una ciutat més amable, que no es conforma i que té un esperit rebel.
Clos va evocar la seva llarga trajectòria municipal, "un paquet de 27 anys" de servei públic que va començar molt abans d’arribar a l’alcaldia. Recorda dels seus mandats al capdavant de l’Ajuntament, del 1997 al 2006, el paper transformador de l’arquitectura a la nova Barcelona postolímpica i com va ser admirada a escala internacional. També va recordar el Fòrum de les Cultures del 2004 i el campament de la pau que va reunir nens de Gaza i Israel: "Ara aquests nens tenen 34 anys i no sabem quants d’ells estan vius", va lamentar.
Hereu es va mostrar visiblement emocionat al rebre la medalla un dia que, a més, coincidia amb el seu 32è aniversari de casat. Per a ell, "Barcelona ha sigut la gran mestra de la vida" i "una escola viva de democràcia".
"¡Al final he estimat Colau!"
El que va ser alcalde entre el 2006 i el 2011 va agrair poder haver celebrat aquest acte amb "diferents sensibilitats i ideologies". I en la mateixa línia es va pronunciar Trias, que va governar Barcelona des del 2011 fins al 2015. Va reflexionar sobre el valor del reconeixement compartit. "Això en altres llocs del país no existeix", va assegurar. Entre bromes – "¡al final he estimat Ada Colau!"- i agraïments a la seva família i personal municipal, va deixar clar que aquest homenatge no és una mirada al passat, sinó un compromís amb la ciutat: "Continuaré estimant Barcelona, des del lloc que em toqui: ¡des del lloc de jubilat!".
Notícies relacionadesEn el seu torn, Colau –que va ser alcaldessa del 2015 al 2023– va recollir la medalla amb orgull i emoció i sobretot agraïda. Va recordar el seu primer discurs acabada d’investir amb una plaça de Sant Jaume plena de gent "amb moltíssimes expectatives" i va esmentar els barris i classes populars per haver fet possible "l’impossible". Va reivindicar el valor d’haver liderat un projecte diferent, "que de segur que també ha comès errors". "Soc més feliç, però no em penedeixo ni un sol dia d’haver sigut alcaldessa". Va tancar amb record a la seva amiga Vanesa Valiño –morta recentment– i un missatge clar cap a les dones: "Hem de continuar obrint camí per les que vindran".
L’acte d’entrega de medalles va tenir un precedent molt especial. La inauguració d’una galeria de retrats oficials de tots els alcaldes de l’etapa democràtica. En un passadís de la Casa Gran ja pengen els sis retrats de Serra, Maragall, Clos, Hereu, Trias i Colau, una espècie de mur d’honor que simbolitza "un tros de la història de la ciutat", com va dir l’actual alcalde, Collboni.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Sector elèctric Iberdrola reforça la seva liquiditat amb una línia de crèdit de 2.500 milions
- Perfumeria i cosmètica Puig factura 2.299 milions el primer semestre, un 7,6% més
- Construcció Habitatge insta les comunitats a pactar un nou pla de 6.660 milions
- Anàlisi i predicció de BBVA Research L’economia catalana alentirà el seu creixement fins a l’1,5% el 2026
- Boom turístic Els hotels sumaran 52.000 habitacions fins al 2028 a tot Espanya