A Barcelona

Els Mossos busquen un encaputxat que es va abraonar armat sobre una veïna de Balmes

La comunitat de la finca de Sarrià-Sant Gervasi lamenta que les patrulles triguessin a atendre la seva trucada, cosa que va permetre al sospitós escapar-se del carreró sense sortida al qual havia entrat per error

Els Mossos busquen un encaputxat que es va abraonar armat sobre una veïna de Balmes

El Periódico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra busquen un home que el dimecres 25 de gener va atacar una veïna del carrer de Balmes de Barcelona al portal de casa seva. El sospitós es cobria la cara amb un passamuntanyes i empunyava un ganivet. La dona, tanmateix, se’n va adonar de la seva presència, va cridar i va aconseguir que fugís. L’agressió no va arribar a consumar-se, però l’episodi ha generat malestar en aquesta comunitat veïnal, que creu que ha faltat una resposta més enèrgica per part de la policia catalana per detenir el sospitós.

Els fets van passar a les 23.15 hores de l’esmentat dimecres, quan la veïna entrava a l’edifici. En les gravacions de les càmeres de seguretat del bloc s’aprecia que a aquella hora la dona obre la porta del carrer i accedeix a l’interior del vestíbul comunitari. Segons després, i abans que es tanqui la porta, entra el sospitós, encaputxat i subjectant l’arma blanca, que resulta visible a la seva mà dreta.

L’escena, gravada per càmeres

En les imatges es veu que la dona, quan pretén obrir una segona porta que dona accés a la zona de la porteria, on es troben l’ascensor i les escales, es gira de sobte i descobreix l’agressor quan aquest és a punt d’arribar a ella. «Vaig fer un crit molt fort i instintivament li vaig donar una puntada de peu», explica a aquest diari l’afectada, que demana que es mantingui el seu anonimat.

El xiscle de pànic va provocar que l’atacant es girés i marxés. En la gravació s’aprecia així mateix que, als dos o tres minuts, alguns veïns baixen al carrer per comprovar que l’home se n’ha anat. Però inesperadament veuen que ha passat el contrari: el sospitós, amb el rostre encara ocult per un passamuntanyes, segueix davant l’edifici, a la vorera oposada del carrer de Balmes.

Passatge sense sortida

La presència dels veïns, alguns dels quals a més van avançar cap a ell, va provocar que l’encaputxat emprengués una retirada, prenent el carrer del Putxet i, a continuació, prenent el passatge del Putxet, un carreró que no té sortida. Els veïns, que ho sabien, van trucar al 112 per relatar l’ocorregut i informar que el sospitós havia entrat en una ‘ratera’. «Van trigar entre 20 i 25 minuts a arribar», lamenta la veïna que a punt va estar de ser atacada per l’home.

Segons fonts dels Mossos, entre l’avís que van rebre els policies i l’arribada de les primeres patrulles al lloc van transcórrer 10 minuts. I en la informació que va transmetre el 112 als agents catalans no constava que el sospitós es trobés en situació de ser fàcilment arrestat sinó que es detallava que ja havia marxat, un detall que reduïa el grau d’urgència.

Oportunitat perduda

Quan les patrulles van arribar al passatge del Putxet, amb deu o vint minuts de retard segons la versió veïnal o policial, l’encaputxat ja no hi era. Algunes persones que resideixen en domicilis amb finestres que donen al passatge el van veure durant diversos minuts protegit per la foscor del lloc, a uns 20 o 30 metres d’on es trobava el grup de veïns que l’havia seguit des de Balmes. Però quan els policies es van acostar al lloc i el van escorcollar, aquest ja se n’havia anat. El més probable és que trobés alguna finestra oberta i fugís a través d’un edifici fins a un altre carrer.

Notícies relacionades

«Vam explicar als policies que teníem imatges de l’atac i van respondre que vindrien a buscar-les l’endemà. Però encara no ho han fet», lamentava l’afectada aquesta setmana. Consultats els Mossos respecte a això, una portaveu aclaria que els agents van acudir l’endemà a buscar les imatges però no les de l’edifici de Balmes sinó les del passatge de Putxet. Els agents van entendre que els veïns es referien a les càmeres del passatge, que no estaven gravant. Després d’esbrinar que les càmeres no havien captat la fugida, van marxar sense acostar-se a la finca dels fets de Balmes, on el porter els esperava per mostrar-los les imatges.

Aquest dijous, després de l’avís d’aquest diari, els agents van acudir finalment a buscar les imatges de la porteria, on es pot veure l’encaputxat, amb el ganivet i acostant-se a la dona. La víctima, per la seva banda, acudirà pròximament a formalitzar una denúncia contra l’agressor conscient que l’ha de presentar, però lamentant que la reacció de la policia fos tan tardana que va permetre la fugida i que, segons el parer dels veïns, hagi faltat interès a investigar els fets. Els Mossos, oficialment, asseguren que investiguen el succeït.

Temes:

Successos