Immoble militar

La cessió de la caserna del Bruc a BCN divideix també els comuns i el PSC

  • Els socialistes avorten una proposta d’ERC per sol·licitar al Govern espanyol que transfereixi l’edifici, a la qual el partit de Colau sí que dona suport

La cessió de la caserna del Bruc a BCN divideix també els comuns i el PSC

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els dos socis de govern a l’Ajuntament de Barcelona han aprofundit les seves diferències a mesura que s’acosten les eleccions municipals del 28 de maig, com el desacord pel pla d’usos comercials de l’Eixample ha deixat patent. Amb molta menys acritud que en l’encreuament d’acusacions que van protagonitzar dimarts, Barcelona en Comú i el PSC han tornat a votar dividits a l’ajuntament aquest dimecres. Ha passat a la comissió de presidència, a la qual ERC ha proposat que l’executiu municipal insti en menys de tres mesos el Govern central perquè cedeixi la caserna del Bruc a la ciutat per convertir-lo en un equipament obert als veïns. Com ha succeït en reiterades ocasions al llarg del mandat amb les proposicions en què és subjacent el simbolisme i la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya, els dos membres de l’executiu han expressat posicionaments oposats.

El PSC s’ha unit a les forces del centre dreta constitucionalista (Cs, PP i Valents) per oposar-se al suggeriment dels republicans. La postura dels socialistes ha sigut decisiva perquè la petició no prosperés. En canvi, els comuns s’han alineat amb ERC i amb Junts per reclamar que la titularitat de la caserna situada a la part alta de la Diagonal es transfereixi a Barcelona.  

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha afirmat que l’Exèrcit requereix una instal·lació a la ciutat i que, per ara, no hi ha cap altra base on traslladar els soldats acantonats al Bruc. «Si ho requerim per donar-li altres usos, s’haurà d’oferir una alternativa al Ministeri de Defensa. Mentre no hi hagi una alternativa, que podem treballar i estudiar, no podem donar suport a la proposta», ha al·legat Batlle.

En canvi, Jordi Rabassa (Barcelona en Comú) ha postulat que la cessió de la caserna és una «reivindicació històrica» i que l’entorn del Bruc, situat al districte de les Corts, està «mancat d’equipaments». El regidor ha recordat que l’exalcalde socialista Joan Clos ja va defensar el 2004 que l’edifici passés a mans de la ciutat. «Crec que una part del PSC hi estaria d’acord avui dia», ha opinat.

Notícies relacionades

Gemma Sendra (ERC) també ha esgrimit que els socialistes eren partidaris anys enrere que l’edifici militar es traspassés a l’urbs. «Barcelona necessita espais i equipaments. En fan falta, per exemple, per a escoles bressol», ha esgrimit la republicana. Al seu torn, ha manifestat que el Bruc té un passat «reprovable, perquè des d’allà van sortir les tropes que van donar el cop d’Estat contra la República».

Cs i Valents han retret a Sendra que es referís també al sorteig d’una prostituta que presumptament va circular entre militars del Bruc. «Posa en evidència la poca justificació geoestratègica que dins de la trama de Barcelona hi hagi una caserna que ocupa cinc hectàrees», ha expressat la republicana.