Rebaixa fiscal

Barcelona ‘perdona’ al Barça el pagament de 2,77 milions per les obres del Camp Nou

L’ajuntament aprova abaratir de 7,93 milions a 5,15 milions l’ICIO que es reclama al club per la reforma de l’estadi

Barcelona ‘perdona’ al Barça el pagament de 2,77 milions per les obres del Camp Nou

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat aquesta setmana aplicar una rebaixa en els impostos que reclama al Futbol Club Barcelona per la reforma del Camp Nou. El consistori ha atorgat una rebaixa del 35% en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) al resoldre que les obres de remodelació i d’ampliació del Camp Nou són d’especial interès. Així, s’eximeix el Barça del pagament de 2,77 milions d’euros, segons figura en un informe municipal consultat per EL PERIÓDICO.

Partint de la llicència d’obres majors que el govern municipal va concedir a l’abril, el club havia d’abonar 7,93 milions d’euros per l’ICIO. Arran de l’acord que els grups municipals van ratificar en la comissió d’Urbanisme aquest dimarts, el Barça acabarà sufragant 5,15 milions d’euros

Fonts municipals aclareixen que el desemborsament se cenyeix només a la primera llicència concedida per arreglar el Camp Nou. El primer permís d’obres que el Barcelona va requerir el febrer del 2020 –encara sota mandat de l’expresident Josep Maria Bartomeu– pressupostava la posada al dia del coliseu blaugrana en 198,25 milions d’euros.

Queda lluny de les últimes quantitats que considera la junta del president Joan Laporta, que s’ha imposat com a màxim una despesa de 900 milions en la remodelació, que ha confiat a la constructora turca Limak. El govern municipal explica que té entre mans una modificació de la llicència per adaptar-la als canvis que la directiva culer ha incorporat al projecte.

Petició del club   

Poc abans d’aconseguir el permís, el Barcelona va presentar el febrer del 2022 una sol·licitud per alleugerir la càrrega. Per obtenir-la, va demanar acollir-se a la bonificació del 35% que les ordenances fiscals municipals preveuen per a les institucions privades que promoguin obres en edificis considerats d’especial interès o amb utilitat municipal

Aquest gener, la gerència d’Urbanisme de l’ajuntament ha resolt que és procedent acceptar la petició de l’entitat blaugrana. L’informe conclou que el Camp Nou és «una instal·lació d’especial interès o utilitat municipal, ja que és un equipament esportiu i recreatiu».  

Notícies relacionades

Els treballs preliminars del ‘lífting’ a què se sotmet l’envellit estadi van començar a finals del 2022, amb la demolició de la tercera graderia del gol sud. El gruix dels treballs començaran quan acabi la Lliga, cap al juny, cosa que obligarà l’equip de Xavi Hernández a mudar-se a l’Estadi Olímpic de Montjuïc la temporada vinent. Les obres es preveu que s’allarguin fins al 2026.

Els partits s’han avingut aquesta setmana a concedir la rebaixa sense discussió. En tot cas, el regidor Paco Sierra (Cs) sí que es va queixar abans de votar-hi a favor. «Estem regalant 2,7 milions a una entitat com el Futbol Club Barcelona, que no és una associació esportiva com els molts clubs que hi ha als barris de la nostra ciutat», va distingir. El regidor Eloi Badia (Barcelona en Comú) va respondre que «es dona el mateix tracte que a la resta d’entitats, ni més ni menys».