La protesta
La Teixonera es mobilitza contra el tancament de l’única agència bancària que li queda
Els veïns es manifesten cada dijous per tractar que segueixi oberta l’oficina de CaixaBank del carrer de Fastenrath
Els principals afectats són la gent gran, amb problemes per anar fins a un altre barri i accedir a la banca digital, i els comerciants
Veïns de la Teixonera, al districte d’Horta-Guinardó, s’han concentrat aquest dijous davant l’única oficina bancària que queda al barri, una agència de CaixaBank situada al carrer de Fastenrath, uns metres abans de la cruïlla amb el d’Arenys. Està previst que tanqui a finals de desembre, i d’aquí la protesta, que se celebra cada setmana, el mateix dia.
És el cinquè dijous consecutiu de protesta. Els concentrats no són gaires, una vintena, tot i que sí molt actius. Els capitanegen Montserrat Duatis i Pilar Fernández, i els càntics van variant, tot i que sobretot s’imposa un: «La caixa no es tanca». Durant una bona estona, els concentrats entren a l’agència, i un responsable tanca la porta interna que separa l’interior de la zona dels caixers.
La nova oficina
L’entitat bancària obrirà simultàniament quan tanqui la de Fastenrath una altra oficina al carrer de Judea, per sobre de la Ronda de Dalt i, tècnicament, en un altre barri, Sant Genís dels Agudells. Aquest dimecres diversos operaris treballaven en el seu condicionament.
A la Teixonera, els desnivells són notables. Ara puges un Tourmalet, ara baixes de l’Everest. Res greu per a un adolescent. Però una cosa molesta per als genolls de la gent gran. Per això que tanquin una agència bancària pot ser especialment complicat per a part dels residents, tot i que també per als comerciants, segons denuncien els de la zona.
Més de 20 minuts en total
Tot i que en aquest cas no és un dels carrers més costeruts, l’itinerari que va des de l’oficina de Caixabank del número 8 del carrer de Fastenrath, la que tancarà, fins a la que obrirà a partir del gener, la que tindran més a prop els veïns, la del carrer Judea, 9, suposa recórrer un pendent constant. Són 700 metres aproximadament, més de 10 minuts d’anar i més o menys el mateix per tornar. S’ha de creuar la Ronda de Dalt.
I per això, perquè no volen perdre la proximitat, els veïns es manifesten davant l’agència de Fastenrath. El 14 de novembre van enviar una carta a la seu social de l’entitat, a València, per reclamar que no tanquin l’oficina. La van enviar amb el suport de 600 firmes. No han rebut resposta.
La versió de l’entitat
Fonts de CaixaBank informen que el tema el porta la Direcció Territorial de Barcelona i asseguren que aquesta està en contacte amb els afectats. També expliquen que el tancament respon a la política de concentració d’oficines, que la nova agència donarà servei amb horari ampliat, des de les 8.30 fins a les 18.30. A Fastenrath, de tarda només s’obre els dijous.
Afegeixen que a Judea hi haurà 13 professionals, 2 dels quals seran «gestors sèniors, empleats especialistes en el servei a la gent gran, amb formació específica en gerontologia i dedicats a oferir un acompanyament basat en la proximitat, confiança i contacte de qualitat». La nova oficina disposarà de cinc caixers, tres dels quals a la façana.
Duatis i Fernández expliquen que dimarts hi va haver una reunió amb representants de CaixaBank, que els van exposar els avantatges de la nova oficina: «Els vaig dir que tot el que m’estaven oferint ja ho tinc aquí», adverteix Duatis amb la contundència amb què parla, entre càntic i càntic. Després el grup recorre durant una estona alguns carrers del barri amb les pancartes contra el tancament de la caixa: Arenys, el parc de la Vall d’Hebron, General Mendoza, Santa Rosalia, Besòs i al final un altre cop Fastenrath.
Els bancs que se’n van
La situació no és nova: els bancs han passat de tenir agències cada 100 metres de les trames urbanes, de la ciutat més gran als pobles petits, a tancar-les massivament els últims temps. Un cop més, per als joves no és cap cosa feridora: la banca digital i el pagament amb targeta són la norma, encara més des de la pandèmia. Però, com dèiem, no és fàcil per a la gent gran.
Per això al barri els veïns es van alarmar al saber que l’única agència que els queda tancava les portes. Lluís Cairell, president de l’Associació de Veïns de la Teixonera, recorda que en quatre anys ja han tancat quatre agències bancàries, dues de Caixabank, una del BBVA i una altra del Santander. La cinquena serà l’última.
«L’orografia comporta complicacions afegides per a la gent gran del barri. Per això les manifestacions», declara. Remarca que la Teixonera és un barri on hi ha molta gent gran: «És gent que molesta els bancs, perquè es dona feina. Jo tinc 73 anys i em defenso perquè vaig tenir la sort de poder estudiar però aquí hi ha analfabetisme. Digues-li a aquesta gent que utilitzi la banca digital. És impossible».
Els comerços
Però no només els més grans lamenten el tancament. Els comerços pròxims a l’agència afirmen que serà un problema greu per ells. Ho afirma Julio Carbó, titular de la farmàcia que hi ha a prop, que necessita canvi, i en part sí que té a veure amb l’edat dels seus clients, que solen pagar en metàl·lic, com fa un home que entra a comprar mentre ell s’explica.
L’operació fins ara no li costava gaire. Anar fins al carrer de Judea a buscar canvi serà molt més molest. A més, diu, només li deixaran demanar-ne un dia a la setmana. Una mica més avall, al carrer d’Arenys, els treballadors de la ferreteria es pronuncien en termes similars. No només el canvi, també portar la caixa. El que costava un parell de minuts pot arribar a la mitja hora entre anar, venir i completar la gestió necessària. El mateix opina Asunción Méndez, propietària del bar Noni, al carrer d’Arenys: «Abans m’escapava un moment al banc. Ara no sé com ho faré».
Notícies relacionadesLa petita manifestació s’acaba, després que diversos agents de la Guàrdia Urbana adverteixin els que recorren els carrers que no poden tallar el trànsit sense demanar permís al Departament d’Interior de la Generalitat. «Ho hem intentat, però només es pot fer per internet», protesta algú.
És a dir, el mateix problema dels bancs però en un altre front. Una caporal de la Guàrdia Urbana fa una trucada i els indica llocs on aconseguir ajuda per fer la petició a Interior per internet. I el món digital torna a marcar un gol a la tercera edat, en un partit que ja està guanyat i perdut, respectivament. Malgrat tot, dijous que ve, proclama Montserrat Duatis, tornaran a protestar.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Gran desplegament al Fòrum La festa dels esports urbans
- Relleu Sergi Biosca, nomenat nou conseller delegat de Seidor
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- El gremi diu que té llits per tancar els pisos turístics
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?