Extrems immobiliaris

13,76 milions separen el pis més car i el més barat de Barcelona

  • L’auge de l’oferta de luxe i la sortida al mercat de desenes de presumptes vivendes sense cèdula, pisos amb okupes i amb residents vitalicis polaritzen el mercat a la capital catalana

13,76 milions separen el pis més car i el més barat de Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La vivenda més cara en venda als grans portals immobiliaris de Barcelona és un pis de més de 500 metres quadrats més 300 de jardí al passeig de Gràcia, disponible per 13,8 milions d’euros. La més econòmica, uns baixos al barri del Bon Pastor, a Sant Andreu, per 39.950 euros i 23 metres quadrats. Les diferències immobiliàries entre els barris més cotitzats i els més modestos sempre han sigut enormes, però l’augment de preus de la vivenda l’últim any, la demanda de luxe i, en contraposició, la creixent irrupció d’habitacles a un teòric baix cost, sense cèdula, en plantes baixes interiors, en soterranis, amb okupes inclosos o en venda amb residents vitalicis (en nua propietat) ha polaritzat l’oferta. Ara 13,76 milions separen els dos exemples.

En aquests moments, la vivenda més cotitzada que s’anuncia a Barcelona (encapçala els portals Idealista i Habitaclia, però n’hi pot haver altres de comercialitzades per canals més privats) s’ubica a la Dreta de l’Eixample i és una joia modernista de 1920 obra de l’arquitecte Joaquim Codina i Matalí, segons diu l’anunci de l’agència Atipika, que detalla que compta amb quatre habitacions, sis lavabos, biblioteca, oficina, dues entreplantes per a «nens o convidats», zona de servei i de bar. Per no parlar de motllures, mobles a mida de caoba, sostres alts i «trets d’època», o del jardí com a «oasi de pau». La fastuosa llar resulta a 26.336 euros el metres quadrat. Queda més de tres milions per sobre del preu de diverses mansions i pisos a Pedralbes, que encapçalen l’oferta més elitista publicitada a la capital catalana.

La ciutat barata

És a dir que un metre i mig quadrat d’aquesta vivenda ‘top’ cotitza igual que el pis més barat ofert a Barcelona, ubicat al Bon Pastor, un estudi d’un sol espai. Crida l’atenció que s’ofereixi amb «alta rendibilitat com a inversió». Així passa amb innombrables espais sense cèdula o en ocasions legals però interiors i sense llum natural, que directament surten al mercat enfocats a inversors que després els llogaran als que prefereixen un microespai a compartir una vivenda per habitacions.

A la franja barata, la ciutat ofereix presumptes llars fins i tot per 800 euros el metre quadrat, però sobretot per uns 1.500-1.700. La mitjana del portal Idealista a la ciutat és de 4.653 en l’actualitat.

L’esmentada web mostra 360 anuncis (d’entre un total de 17.881 pisos en cartera) a menys de 100.000 euros. Habitaclia en té uns 400 (entre 20.000 reclams) per sota de 90.000, ja que compta amb altres franges de filtrat de recerca. Gairebé en la seva totalitat s’ubiquen als barris de Trinitat Vella, Roquetes, Verdum, Trinitat Nova, la Prosperitat, Ciutat Meridiana-Torre Baró-Vallbona, la Verneda i la Pau, Can Peguera-Turó de la Peira, Can Baró, el Besòs, el Carmel, el Raval, la Marina del Port...

Notícies relacionades

Aquesta oferta més econòmica inclou sobretot minipisos o peces que havien sigut comerços i necessiten grans reformes per a la seva habitabilitat, però també vivendes de 60 metres quadrats o més, ubicades en pisos alts sense ascensor o en edificis envellits. Curiosament, el més barat no és el pis més petit en oferta. Al Poble-sec hi ha en venda un habitacle definit pel seu anunciant com a «Funcional immoble a reformar a Barcelona, ideal per a parelles. La vivenda compta amb una superfície de 13 m² distribuïts en una habitació, saló-menjador, cuina a més d’un lavabo complet». Val 70.000 euros. Això, sí amb parquet, es puntualitza.

Algunes vivendes que s’acosten als 100.000 serien desitjables per a molts compradors joves pel seu metratge o potencialitat, però tenen una baixa demanda per a la majoria de barcelonins que no volen barris perifèrics, assenyalen fonts del sector. Quan es fa el salt als districtes cèntrics, és difícil trobar vivenda per petita que sigui a menys de 200.000 euros.