Reforma pendent

Veïns contents, paradistes emprenyats i el mercat de l’Estrella sense destí provisional

  • El consell del Baix Guinardó aborda la suspensió dictada per Colau del trasllat de la instal·lació als jardins del barri

  • Els titulars de les parades renuncien a acudir a la cita amb la regidora Alarcón perquè creuen que és l’alcaldessa qui ha de donar solucions

Veïns contents, paradistes emprenyats i el mercat de l’Estrella sense destí provisional

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

«Heu aconseguit enfrontar els paradistes i els veïns», ha afirmat aquest dilluns una veïna en el consell del Baix Guinardó, que entre altres punts ha abordat el que més polèmica ha causat últimament al barri: el trasllat frustrat del mercat de l’Estrella als Jardins del Baix Guinardó.

Un trasllat provisional previst durant dos anys, el període previst aproximadament per reformar la seva seu habitual, al carrer de Pi i Margall. Però com remarcava la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, el punt era informatiu, no de debat, perquè tot està paralitzat a l’espera que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, determini on s’instal·la la carpa provisional del mercat.

El punt d’inflexió

Va ser Colau qui, apel·lant al rebuig veïnal, va desautoritzar el districte d’Horta-Guinardó i el seu titular, Alarcón, així com l’àrea de Mercats. Per ser més exactes, als que van advertir els veïns que no hi havia cap altra opció que els Jardins del Baix Guinardó per allotjar provisionalment el mercat.

Per il·lustrar els residents a la zona, ha participat en el consell de barri, Xavier Sirvent, director de Mercats, que ha explicat com va ser el procés pel qual es va elegir els Jardins del Baix Guinardó per instal·lar la carpa provisional.

Les alternatives

Sirvent ha relatat que primer es va buscar una alternativa al mateix districte en el qual hi ha l’Estrella, a Gràcia. Però els dos escenaris possibles analitzats van ser descartats: la plaça Rovira perquè és més petita que la instal·lació prevista, segons el tècnic. La plaça de Joanic, per la proximitat del mercat provisional de l’Abaceria, que està a 200 metres.

També ha citat altres punts descartats, inclòs el dels camps de petanca que són davant de la seu del districte d’Horta-Guinardó, a Alfons X, per com resulta de difícil als potencials compradors accedir a la zona. Sobre l’opció dels jardins, ha assegurat que la carpa provisional hauria ocupat el 7% de l’espai, un 10% del no ocupat per edificacions. No ha convençut els veïns, que han aplaudit quan Alarcón ha recordat que Colau va ser qui va decidir paralitzar el trasllat del mercat i qui ha d’assenyalar el destí definitiu.

Les firmes

«No ajuda al bon clima que els paradistes recullin firmes per anar al parc», ha afirmat un veí. No ha sigut l’únic que ha parlat dels professionals del mercat, acusats de no encaixar la posició veïnal. La distància entre els veïns i els paradistes és àmplia en aquests moments.

Tant, que els segons han decidit no acudir al consell de barri. Ho han explicat en un comunicat en el qual han assenyalat els motius. Han recordat que 14 mesos enrere se’ls va informar que s’havien de traslladar de forma urgent i que només hi havia una opció viable: els jardins del Baix Guinardó.

«Aquest trasllat ha sigut parat per l’alcaldia, i creiem que és qui ens hauria d’escoltar i donar-nos respostes. Seguim a l’espera de saber, si la troben, la nova ubicació», diu el text, que remarca que el districte i els seus consellers van posar «el que estava a la seva mà per oferir-nos un nou espai on treballar en les millors condicions».

«Per això avui no hi assistim. No tenim res a dir. No volem seguir la polèmica amb veïns que no ens volen escoltar, que no han acceptat en cap moment l’opció de compartir espai, perdent un 10% de la superfície dels jardins durant un temps concret, però guanyant un equipament que els podria aportar moltes coses bones».

Pressions

«Mai un paradista ha anat a molestar els veïns, però molts paradistes estem aguantant que alguns veïns vinguin a les nostres parades a fer-nos sentir culpables d’una situació que no hem provocat».

Notícies relacionades

Els paradistes recorden també que van donar 15 dies al consistori per comptar amb la nova ubicació temporal del mercat. Un termini que expira demà. «Si no són capaços de donar-nos una altra ubicació que sigui la millor per a tothom, òbviament demanarem que es faci un pas enrere. I moltíssims veïns estan del nostre costat, per això la recollida de firmes, perquè demostrar que no només es pot tenir en compte l’opinió dels que fan més soroll o tenen millors contactes», adverteix el comunicat.

La decisió

Mentre volen els dards, s’espera que arribi la decisió de Colau, que en el ple municipal de divendres passat va assegurar que era qüestió de dies conèixer el desenllaç d’una situació complexa, que difícilment acabarà amb totes les parts implicades satisfetes.