Evolució de la renda

Aquest és el barri amb els carrers més pobres de Barcelona

  • La zona que declara menys ingressos de mitjana no es troba a Ciutat Vella ni a Nou Barris, sinó al barri del Besòs i el Maresme

Aquest és el barri amb els carrers més pobres de Barcelona

ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El carrer que, de mitjana, acredita ser el més pobre de Barcelona no es troba a cap dels dos districtes que declaren menys renda a la capital catalana, Ciutat Vella (11.154 euros per persona el 2020 i 27.329 per llar) i Nou Barris (12.241 euros per persona el 2020 i 30.212 per vivenda). Tampoc es troba al més ric, Sarrià-Sant Gervasi (26.513 euros per individu el 2020 i 67.850 euros per llar), on una decaiguda anòmala va convertir una secció censal del Farró en la zona més empobrida de la ciutat durant el primer any de la pandèmia, segons l’atles de distribució de renda de l’Institut Nacional d’Estadística. Les mateixes dades revelen que les illes més humils de l’urbs se situen al districte de Sant Martí i, en concret, al barri del Besòs i el Maresme.

Notícies relacionades

D’acord amb les dades de l’INE, la pobresa s’encrueleix a la secció censal 10083, que agrupa un grapat de blocs pràcticament idèntics encaixats entre l’avinguda d’Alfons el Magnànim i la ronda de Sant Ramon de Penyafort, al límit entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs. Els habitants d’aquest tram van manifestar que, en l’atziac 2020, havien ingressat 6.594 euros per càpita aquell any (un 2,33% menys que un any abans) i 21.716 euros per unitat familiar (una minva del 2,14%).

Dins de la quadrícula que resulta de mitjana la menys afavorida de la ciutat s’emmarquen els carrers de Guillem Sagrera, Catània, Ferrer Bassa, Alcamo, Trapani, Messina, Galba, Reixac, Palerm, Marsala i Pere Moragues, així com alguns immobles d’Alfons el Magnànim, Felip de Malla, Cristóbal de Moura i Perpinyà. Edificis d’aquestes vies estan afectats per aluminosi i pendents d’una reforma que va arrencar al juliol en fase de prova pilot en una escala del carrer de Messina. La renda per llar més alta de Barcelona, localitzada a carrers de les Corts i Sarrià-Sant Gervasi, és gairebé cinc vegades més elevada que a la zona menys afavorida del Besòs i el Maresme.