Nou Barris

El nou mercat de Montserrat comença per fi les obres per obrir a mitjans del 2024

La pandèmia va alentir la burocràcia i va posposar l’arrencada dos anys

El nou mercat de Montserrat comença per fi les obres per obrir a mitjans del 2024

Autor: Ayuntamiento de Barcelona

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El mercat de Montserrat, un dels més destacats del districte de Nou Barris, ha començat aquest setembre les obres de construcció de l’edifici que substituirà l’actual. Uns treballs molt esperats i que arrenquen amb dos anys de retard. La pandèmia va alentir la burocràcia i l’estrena va saltar de mandat: avui la previsió és que obri portes el segon trimestre del 2024.

El nou equipament, situat entre els barris de Roquetes i Trinitat Nova, tindrà més de 10.000 m2 i rep una inversió de 14 milions d’euros. Aquest divendres han visitat les obres el tinent d’alcaldia Jaume Collboni; la regidora de comerç Montserrat Ballarín, i el regidor de Nou Barris, Xavier Marcé. En una compareixença davant els mitjans en la qual també han anunciat la nova iniciativa d’ofertes cada dijous als 39 mercats alimentaris de la ciutat.

El de Montserrat és un dels mercats més antiquats de Barcelona. Va obrir el 1950 per proveir el boom demogràfic que vivia la perifèrica nord de la ciutat i es va construir a l’estil desenvolupista, és a dir amb els materials, tècniques i presses propis del moment. Les millores realitzades durant els anys 90 no van incloure climatització i té un bon nombre de parades buides. Com passa amb cada reforma, la inversió requerida i la falta de relleu generacional reduiran substancialment les parades. De les 70 existents avui –que no en actiu– en quedaran una vintena.

Dues plantes baixes

Dues plantes baixesEl projecte arquitectònic el firma ONA Arquitectes i té la seva complexitat perquè el nou edifici s’alça sobre una parcel·la en pendent, on fins ara hi havia un gran aparcament a l’aire lliure i jocs infantils. Per això, tindrà dues plantes baixes cadascuna amb un accés al nivell de la cota de l’exterior. La planta baixa inferior (entrada per Aiguaviva) serà per a un supermercat i la superior (entrada per la plaça), per a les parades del mercat.

Els dos soterranis també tindran usos diferenciats: el més profund (-2) serà per a la logística i el més superficial (-1) tindrà un pàrquing de pagament de 1.570 m2 per al públic. L’entresolat és molt més petit i contindrà només despatxos i sales per a tallers i reunions. A la coberta hi ha previst algun tractament vegetal, que serà visible des dels balcons que envolten la plaça.

«És una obra molt esperada, que està dins de l’onada de reformes de mercats de proximitat aquest mandat», ha remarcat, en roda de premsa, Collboni, que ha esmentat les obres de Sant Andreu, Horta i el Besòs. Ha augurat que els clients notaran «una millora molt important de l’experiència de compra i de l’accessibilitat» perquè serà un edifici «d’ultimísima generació».

Renovació de la plaça

Notícies relacionades

Renovació de la plaçaQuan els venedors es mudin al nou mercat, el vell edifici s’enderrocarà. No hi haurà necessitat, doncs, de cap carpa provisional. Els arcs de l’estructura vella se salvaran, reconvertits en umbracle i com a element singular del paisatge del barri.

La plaça on se situen els dos edificis viurà també una intensa transformació i incorporarà un equipament de barri, tot i que més endavant, en una segona fase d’obres. L’illa està envoltada per la transitada Via Favència i els carrers Aiguablava, de les Torres i Camí Vell de la Pedrera.

Temes:

Mercats