Sondeig municipal

La majoria dels barris de Barcelona demanen seguretat, neteja i zones verdes a Colau

  • Les preocupacions ciutadanes s’homogeneïtzen en el conjunt de la ciutat alhora que es deteriora la impressió sobre l’estat de bona part dels districtes

La majoria dels barris de Barcelona demanen seguretat, neteja i zones verdes a Colau

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mapa de Barcelona s’ha homogeneïtzat pel que fa a les inquietuds que els veïns manifesten en diferents punts de la ciutat i les demandes de millores que exigeixen a l’ajuntament. La terna de problemes que els barcelonins senten com a més urgents es repeteix de la mateixa manera a sis districtes de la capital catalana: tot i que les posicions que ocupen al podi s’intercanvien segons la zona, la inseguretat, la brutícia i el soroll són les tres preocupacions que més esmenten els veïns consultats de Ciutat Vella, l’Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Sant Martí, tal com figura a l’enquesta de serveis municipals, que el consistori ha publicat aquest divendres.

La coincidència en el diagnòstic té afegit que hi hagi certa uniformitat en les reclamacions que els 6.000 entrevistats per al sondeig dirigeixen al govern de l’alcaldessa Ada Colau. Les peticions perquè s’hi reforci la neteja i la seguretat, combinades amb més zones verdes, es reprodueixen idèntiques a l’Eixample, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Sant Andreu i Sant Martí.

La relació d’inconvenients que els ciutadans sondejats componen s’ha simplificat a mesura que els defectes que es perceben com els més greus s’han anat estandarditzant en el conjunt de l’urbs. De la tríada comuna a la resta de Barcelona en fugen Nou Barris i Sant Andreu (tots dos incorporen l’incivisme entre els tres hàndicaps als seus respectius barris), Gràcia (esmenta les dificultats per accedir a una vivenda i és l’únic que exclou la inseguretat del triplet de problemes) i Horta-Guinardó (afegeix els conflictes urbanístics a la llista).

Incomoditats eclipsades

El malestar als barris de Barcelona es traduïa en un ventall més variat de molèsties fa set anys, quan Colau va succeir Xavier Trias al timó de la ciutat. En aquell temps, la incomoditat a causa de la massificació turística, l’absència d’aparcament, l’estat de les infraestructures, la falta d’equipaments i els problemes que s’associaven a la immigració –des d’una visió amb caire xenòfob– se citaven també com a contratemps a corregir.   

La majoria d’aquests esforços no s’han dissipat en diferents veïnats de Barcelona, però han quedat relegats a l’escampar-se ara més l’opinió que la delinqüència i la neteja deficient dels carrers aclaparen l’urbs. El 41% dels entrevistats a Ciutat Vella per a l’estudi de l’ajuntament al·ludeixen a la inseguretat com l’adversitat primordial del districte. Les al·lusions a la mateixa impressió han crescut del 14,6% al 21,9% a Sants-Montjuïc en set anys; del 9% al 18,6% a Horta-Guinardó; del 18,9% al 25,5% a Nou Barris; del 13,9% al 20,7% a Sant Andreu, i del 15,3% al 25,2% a Sant Martí. Al seu torn, les queixes per la falta de neteja han escalat del 6,3% a Gràcia el 2015 al 13,1% el 2022, augmenten del 9% al 17,4% a Sant Andreu i del 8,3% al 12,3% a Sant Martí. 

Les xacres de cada districte

Notícies relacionades

En el preludi de l’era Colau, la inseguretat se citava el 2015 com la pitjor xacra a cinc districtes (Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí), les molèsties per soroll sobresortien a l’Eixample i Gràcia i els dèficits en infraestructures, a Sarrià-Sant Gervasi i Horta-Guinardó, mentre que a les Corts s’hi assenyalava la falta de neteja. Ara, són sis els districtes en què els consultats apunten a la delinqüència (Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí), tres a la brutícia (les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia) i un al soroll (l’Eixample) com els maldecaps més greus. 

En paral·lel, les apreciacions sobre l’estat general dels barris s’han anat fent agres en els últims anys. Entre el 2015 i el 2017, l’avaluació era positiva a tots els districtes. El 2018, només a Ciutat Vella eren majoria els qui pensaven que els veïnats havien anat a pitjor l’últim any que els que opinaven que havien millorat. Ara, en canvi, són més els que pensen que el seu barri s’ha deteriorat en els últims 12 mesos a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris. En contrast, l’alegria per residir a Barcelona i els seus districtes continua resultant alta: el grau de satisfacció depassa la barrera d’un 7 sobre 10 en tots els casos excepte a Ciutat Vella, que s'acosta al notable, amb un 6,9 de nota mitjana.