Balanç

Barcelona sobreviu a l’estiu dels pitjors auguris de delinqüència

  • Les xifres s’han de matisar perquè baixa el nombre de robatoris violents i els furts en comparació amb l’estiu del 2019, el més negre des que consten registres

Barcelona sobreviu a l’estiu dels pitjors auguris de delinqüència

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona ha sobreviscut a un estiu delinqüencial que va començar tan malament com el del 2019. Durant aquell estiu, l’anterior a la pandèmia que va rebaixar fins a mínims sense precedents qualsevol activitat criminal, es van registrar més robatoris violents al carrer de la capital catalana –i també es van produir més homicidis– que en qualsevol altre des que consten registres. En els passats mesos d’abril i maig els números dels lladres violents van ser fins i tot superiors als d’aquell fatídic 2019. Però al juny la tendència va començar a contenir-se i, segons el balanç que els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han fet públic aquest dimecres, durant els mesos de juliol i agost s’ha invertit: hi ha hagut un 12% menys de robatoris violents aquest estiu en comparació amb el de fa tres anys. 

També s’han reduït els robatoris en cases de la ciutat en un 20%, els furts –el delicte rei a la ciutat i que significa més de la meitat de les denúncies que es recullen– han descendit en un 22% i els robatoris en establiments comercials i als cotxes aparcats han caigut un 42% i un 9%, respectivament. 

Els mals auguris, que s’han esquivat relativament ja que les xifres continuen sense ser bones ja que es comparaven amb les més negatives que consten en els històrics, no procedien únicament del ritme de denúncies recollit en els mesos anteriors a l’estiu. Els mateixos responsables de seguretat admetien sense embuts a finals de juny que l’estiu seria complicat. Tot i que asseguraven que la lliçó del 2019 estava apresa.

En un comunicat enviat conjuntament per les dues policies, s’atribueix la contenció delinqüencial a la tasca dels cossos de seguretat, que han desplegat més agents –un 8% més de mossos que el 2019 i, per part de la Urbana, que per primera vegada ha arribat a la xifra de 1.000 agents patrullant diàriament. 

El combat contra els reincidents

El conegut com pla Tremall, activat precisament després del 2019, va canviar la manera de treballar dels Mossos, que van començar a millorar la recollida d’informació per conèixer millor els delinqüents reincidents –un problema crònic a la ciutat– amb dos objectius: millorar la disposició d’efectius per on actuaven i ampliar els atestats policials per aconseguir més mesures cautelars després de ser detinguts. Això últim no s’ha complert, només un 8,5% dels lladres violents detinguts a la via pública ha ingressat preventivament a la presó. Hi ha una excepció, en els casos de lladres violents que han atacat agressivament víctimes per arrencar el seu rellotge la reclusió abans del judici s’ha decretat en un 22% de les ocasions

Segons les dades obtingudes contra els reincidents del pla Tremall, al llarg d’aquest estius s’han detingut gairebé tots els delinqüents habituals: 117 dels 122. És a dir, només cinc dels més coneguts no han sigut arrestats en cap ocasió. Els 117 que han reincidit han sigut detinguts en un total de 472 ocasions. El més actiu ha sigut capturat per patrulles dels Mossos o de la Urbana 26 vegades, és a dir cada dos dies. Tenint en compte el temps que passen al calabós després de l’arrest, es diria que el primer que feia després de quedar en llibertat amb càrrecs era abalançar-se sobre el primer turista que es creuava pel seu camí. 

Notícies relacionades

Un dels factors decisius per al repunt de la delinqüència en comparació amb els estius del 2020 i el 2021, marcats per la pandèmia, segons es recull en el comunicat, és el retorn dels turistes. Al juliol han sigut tants com el 2019 i, presumiblement, el balanç d’agost serà també com el d’aquell any. Més turistes significa també més lladres ansiosos d’atacar-los, la tornada de la normalitat. 

Més denúncies per violència sexual

Les denúncies de dones que han patit violència sexual han augmentat aquest estiu en un 25% en comparació amb el mateix període del 2019. Han descendit en un 21% les agressions sexuals, però els abusos sexuals s’han incrementat en un 63%, passant de 74 a 121. Les detencions d’homes per delictes contra la llibertat sexual han sigut també més: dels 45 arrestats del 2019 s’ha passat als 77 del 2022.