Plagues

La proliferació de rates al centre de Barcelona desencadena les alarmes

Als ciutadans els alarma la seva actitud, cada vegada menys temorosa davant la presència d’éssers humans

La proliferació de rates al centre de Barcelona desencadena les alarmes

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presència de rates en espais molt freqüentats de Barcelona, com la plaça de Catalunya, està cridant l’atenció de la ciutadania, tant per la proliferació d’aquests animals com per la seva actitud, cada vegada menys temorosa davant la presència d’éssers humans: moltes ja no fugen davant la proximitat d’una persona. Un problema de salut pública de què parlen cada vegada més ciutadans a les xarxes socials, en què acusen l’ajuntament de la capital catalana de passivitat davant aquesta situació. 

Part de l’explicació d’aquest escenari inesperat ve de la previsió d’una presència massiva d’aquests rosegadors, així com de xinxes, mosquits tigre, mosques i vespes a causa de les pluges registrades a la primavera i les elevades temperatures d’aquest estiu, com ja va advertir al juny l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental de Catalunya (ADEPAP). 

L’hàbitat natural de les rates és el món subterrani, on el consistori barceloní calcula que n’hi ha unes 259.000, segons l’últim cens realitzat el 2017. I tradicionalment és una espècie poc donada a sortir a la superfície, si bé aquest any està sent una excepció, com testifiquen nombrosos internautes a les xarxes socials, molts assenyalant l’ajuntament.

Els experts atribueixen aquest fenomen per les elevades temperatures i pels canvis d’hàbits que van experimentar durant els confinaments de la pandèmia, davant l’escassa presència i fins i tot l’absència de persones als carrers. L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va registrar un increment del 65% d’intervencions per aquests rosegadors entre gener i maig d’aquest any, «malgrat que les incidències comunicades s’han mantingut estables els últims tres anys».

Responsabilitat

L’ASPB ha augmentat de 12 a 18 els punts de control de rates a la plaça de Catalunya de Barcelona arran de les imatges publicades a les xarxes socials de la presència d’aquests animals per aquesta zona de Barcelona, ha explicat la gerent de l’agència, Carme Borrell, en declaracions a TV-3 recollides per Europa Press.

Notícies relacionades

Borrell ha dit que es tracta d’una zona «no fàcil», perquè hi ha molt menjar i ha apuntat la possibilitat que la gent que circula per allà no sigui prou conscient del que implica que hi hagi menjar, per això aniran fent controls per veure si es redueixen, tot i que no tenen evidències que hagin augmentat, ha assegurat.

La gerent ha recordat que la ciutat és una convivència entre els humans i les rates i que cal evitar que les rates transmetin malalties: «La nostra responsabilitat és vigilar-ho i controlar-ho per intentar que aquesta interacció no existeixi i que hi hagi el mínim possible de rates».

Temes:

Ada Colau