Aquest estiu

Aquestes són les plagues que amenacen Barcelona i Catalunya: com protegir-se’n

El mosquit tigre serà la gran plaga d’aquest estiu a Catalunya

Aquestes són les plagues que amenacen Barcelona i Catalunya: com protegir-se’n

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dijous els expliquem que, a causa de les pluges de primavera i les altes temperatures, hi haurà una presència «massiva» de mosquits tigre aquest estiu a Catalunya, però no serà l’única plaga que es podria fer notar.

Segons previsions de l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental de Catalunya (ADEPAP), a Catalunya també es poden esperar les següents plagues:

Xinxes

Amb l’arribada massiva de turistes i l’increment de la mobilitat, és previsible que es donin plagues de xinxes en allotjaments turístics. S’agafen a les maletes i són extremadament resistents als insecticides d’ús domèstic, i tan petites que poden traslladar-se d’una vivenda a l’altra a través dels endolls.

S’amaguen al voltant de botons i costures dels matalassos, al somier o a qualsevol esquerda de la paret, i surten de nit per alimentar-se de la sang dels humans mentre dormen. Solen picar en grup, per la qual cosa és comú que apareguin picades en diferents zones de la pell exposada. Tot i que no transmeten malalties, acostumen a provocar reaccions al·lèrgiques que produeixen inflor i sensació de coïssor.

Per evitar portar xinxes a casa, a l’arribar d’un viatge és important no deixar la maleta sobre cap sofà o matalàs, i revisar bé tot l’equipatge. Si detectem la presència d’aquests insectes a la roba, n’hi ha prou de ficar-la a la rentadora per acabar amb ells. Si la maleta està contaminada, els experts recomanen «confinar-la durant 13 mesos o congelar-la». 

Rates

Aquest estiu també és possible que augmenti la presència de rates i altres rosegadors. Pel que sembla, després del confinament han modificat els seus hàbits i són «més atrevides» amb els humans. A més, la nova normativa europea que restringeix certs productes per controlar les plagues pot afavorir un augment de la població d’aquests animals. 

Les rates són una de les plagues més indesitjables perquè tenen capacitat de transmetre malalties. A més, poden fer malbé les parets i el terra al rosegar o afilar-se les ungles, i poden provocar incendis mossegant cables elèctrics.

Per evitar l’aparició d’aquests animals a casa, és primordial assegurar-se de no tenir cap forat a casa, i tapar els existents. Així mateix, si es detecta la seva presència, el més recomanable és posar-se en contacte amb professionals del control de plagues.

Mosques i vespes

Notícies relacionades

Altres plagues que s’esperen a Catalunya són la mosca de la fruita, que no contagia malalties greus, així com la mosca negra, que afectarà especialment zones pròximes a rius com l’Ebre o el Ter

D’altra banda, també s’espera una presència més gran de vespa asiàtica, un depredador que ataca l’abella de la mel. Tenint en compte que es poden instal·lar en jardins i terrasses, convé revisar els buits, tendals d’exterior i també accessoris decoratius que es trobin en alt.