L’impacte de la canícula

¿Està permès el bany a les fonts de Barcelona?

L’onada de calor està deixant estampes inusuals en llocs com el Regne Unit, amb ciutadans refrescant-se en sortidors d’aigua

¿Està permès el bany a les fonts de Barcelona?

ANA ESCOBAR / EFE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’impacte de l’onada de calor està tenint un abast del tot imprevist en llocs com els Països Baixos, Bèlgica i el Regne Unit, on s’han superat els 40ºC, deixant estampes inusuals per a aquestes latituds, com ciutadans refrescant-se en fonts públiques. Una reacció espontània que deixa oberta la incògnita: ¿realment està permès el bany en aquests espais o pot portar una possible sanció?

La realitat és que la majoria d’ordenances municipals prohibeixen aquesta pràctica i contemplen sancions, de 120 euros en el cas de Madrid, per exemple. També ho fa la normativa de l’Ajuntament de Barcelona, que veta «rentar-se o banyar-se en fonts, estanys o similars» aprovada en consell plenari el 2005.

Notícies relacionades

De fet, al parc d’Antoni Santiburcio, a Sant Andreu, les conegudes com a ‘fonts de les Casernes’ van ser utilitzades per refrescar-se pels ciutadans del barri, la majoria joves, després de la seva inauguració, l’agost del 2018, fins que es va registrar un brot de gastroenteritis que va afectar més de 30 persones i va portar el consistori a prohibir el bany explícitament després de la tornada al funcionament dels 234 sortidors de la instal·lació.

Davant l’actual onada de calor, la capital catalana ha incidit en la utilitat de la seva xarxa de refugis climàtics, atès el risc d’«augment de mortalitat i morbiditat en els grups més vulnerables», ja sigui per la seva situació socioeconòmica o per «la seva condició de salut o d’edat». Aquests enclavaments distribuïts per tota la ciutat ofereixen ombra, espais verds i aigua per ajudar a suportar el rigor de la canícula.

Temes:

Aigua Calor