Decisió del TSJC

Els jutges desestimen executar l’anul·lació de la zona de baixes emissions de Barcelona

  • La sentència de l’alt tribunal català sobre l’ordenança municipal està recorreguda i la situació per ara queda igual

Els jutges desestimen executar l’anul·lació de la zona de baixes emissions de Barcelona
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Secció Cinquena de la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la petició de l’Associació Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries d’executar provisionalment les sentències dictades el mes de març passat que anul·lava l’ordenança de l’Ajuntament de Barcelona sobre les restriccions en la circulació de vehicles a les zones de baixes emissions (ZBE) de la capital catalana. És a dir, la situació queda igual a l’espera que es resolguin els recursos presentats contra l’esmentada sentència.

El mes de març passat l’alt tribunal català va donar una clatellada judicial a les ZBE a l’anul·lar l’ordenança. Els magistrats afirmaven en les seves sentències, entre altres fonaments, que la zona té un excessiu àmbit geogràfic d’implantació i una excessiva restricció del tipus de vehicles afectats. D’aquesta manera, va estimar els recursos de 10 col·lectius, entre ells la Plataforma d’Afectats per les Restriccions Circulatòries, l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya, el Gremi Provincial de Tallers de Reparació i Manteniment d’Automòbils o la Federació Empresarial Catalana d’Autotransport.

Més motivació

Notícies relacionades

Els magistrats van admetre que la Unió Europea havia denunciat la qualitat de l’aire de Barcelona i no van posar en qüestió que l’Ajuntament de Barcelona hi pugui intervenir, sinó que les mesures proposades han de ser proporcionades. Les sis resolucions de la Sala Contenciosa Administrativa eren gairebé idèntiques i compten amb dos vots particulars discordants, és a dir que estan a favor de la decisió però amb arguments diferents.  Segons el tribunal, «la intensitat i abast general de les restriccions exigia que es complissin els requisits de motivació» establerts per la llei per «valorar l’impacte de les mesures en el mercat i la competència, tant en l’àmbit del transport com en el dels negocis relacionats amb l’automoció de la ZBE».

A l’expedient administratiu, detallaven els jutges, «no es realitza una anàlisi suficient de les alternatives, ni de les conseqüències econòmiques, socials i sobre el mercat i la competència que produeixen les mesures, ni s’avaluen prou els costos i beneficis que implica el projecte de disposició pels seus destinataris, així com les càrregues administratives». Hi incidien que hi ha «vicis substancials en l’elaboració de la norma», sobretot referent a les memòries i informes utilitzats, basats en dades no actualitzades, fet que obliga a anul·lar-la.