Dispositiu especial

Batlle, sobre l’ocupació de l’espai públic aquest estiu a Barcelona: «No serà l’onzena plaga d’Egipte»

  • L’ajuntament es prepara per a les aglomeracions estiuenques amb un dispositiu d’un miler d’agents al carrer cada dia

  • La Guàrdia Urbana admet un increment dels delictes des del 2021, tot i que precisa que estan per sota de les xifres del 2019

Batlle, sobre l’ocupació de l’espai públic aquest estiu a Barcelona: «No serà l’onzena plaga d’Egipte»

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La previsió que l’estiu que s’acosta, i que per temperatura ja s’està vivint, registrarà una gran presència a l’espai públic a Barcelona, i el temor general és que aquesta tornada en gran, com no es veu des d’abans de la pandèmia de la covid, generi molèsties. Els ‘botellons’ de la Mercè 2021 estan frescos en la memòria dels que no dormen bé a la ciutat.

Tot i que a hores d’ara tots coneixen algú que s’ha contagiat en els últims dies, les restriccions sanitàries ja són història. Que la gent torni a viure sense els límits d’aquests anys, que disfruti del mar i de l’oci, ha de ser vist com una cosa positiva. Però, com ha recordat aquest dilluns el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, l’assumpte té una altra lectura possible: «La recuperació de la normalitat comporta riscos. Cal minimitzar-los».

Operació Estiu

Entre aquests riscos hi figura la pujada dels delictes, una cosa que ja s’està produint a Barcelona el 2022, en nombre absolut en el seu primer trimestre per sobre dels de 2021, tot i que encara per sota dels de 2019, que no es donaran a conèixer fins que se celebri la Junta de Seguretat de la capital catalana, segons ha explicat l’intendent de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, que ha presentat amb Batlle l’operació Estiu, un dispositiu que s’activa de l’1 de juny al 5 de setembre.

«Volem una ciutat ordenada. Aquesta és una ciutat amb normes i s’han de respectar. Afrontem l’estiu des de la responsabilitat i la professionalitat, no com una fatalitat que ens sotmetrà sense remei, com si fos l’onzena plaga d’Egipte. Volem que Barcelona s’estimi, que sigui còmplice de si mateixa», ha afirmat el tinent d’alcaldia. El repte és garantir la mobilitat, la convivència, el civisme i la seguretat.

‘Botellons’

Hi ha una part de Barcelona on els veïns ja tremolen davant la perspectiva estiuenca. Per exemple, en l’anomenat ‘Triangle Golfo’ del Poblenou. Tenen enrenou consolidat ja fa temps, i a més no només els caps de setmana, sinó de dimecres a diumenge, una cosa que, expliquen, és una novetat postpandèmia. La pregunta és si la seva situació es pot complicar encara més.

Jerónimo Lorenzo, educador social de 55 anys, veí de Pere IV des de fa dècades i membre de SOS Triangle Golfo, creu que sí: «Serà pitjor que ara, perquè vindrà més turisme de borratxera i, a més, aquest any no hi ha l’alternativa del Port Olímpic. Deduïm que els que anaven allà vindran ara a la nostra zona».

«En alguns moments de la postpandèmia semblava que ens perdíem el respecte», ha denunciat Batlle, que ha explicat que la Guàrdia Urbana, en col·laboració amb els Mossos, posarà la seva atenció de manera especial a les zones més freqüentades. Les festes majors de Gràcia, Sants i la Mercè comptaran amb dispositius propis.

Set prioritats destaquen en el pla d’estiu. La primera és la prevenció de furts i la persecució dels multireincidents. El regidor ha celebrat el canvi normatiu pel que fa a aquest problema que tant l’ajuntament com les forces de seguretat denuncien fa anys: «La impunitat dels multireincidents ha d’acabar. El canvi legislatiu era el més necessari».

Bicitaxis

La segona prioritat és el control de circulació dels bicitaxis, un fenomen que es va incrementar l’estiu passat i davant el qual Batlle ha anunciat fermesa: «No volem aquesta activitat econòmica a la ciutat de Barcelona. Genera problemàtica en termes d’abús de l’espai públic i posa en perill passatgers, conductors i vianants».

El regidor ha recordat que el seu cap de files, Jaume Collboni, va demanar divendres a la Generalitat prohibir aquesta activitat. Per ara, el consistori sancionarà que treballin sense llicència, tot i que pagant una multa es poden recuperar els vehicles del dipòsit on van a parar quan es detecta aquest ús il·legal. El consistori vol que el bicitaxi s’hagi de mantenir tancat durant mesos com a mesura cautelar mentre el procediment sancionador estigui en marxa, és a dir, durant mesos. Aquesta mesura està pendent d’una valoració jurídica.

Venda d’alcohol

El tercer punt és el dels ‘botellons’. A més de la vigilància de venda d’alcohol a menors, per a la qual s’han reforçat les inspeccions, s’està buscant, ha dit Batlle, com avançar de les 00.00 a les 23.00 l’hora límit de venda d’alcohol en botigues, una cosa que ERC va proposar en comissió, que es va aprovar i que depèn de la Generalitat.

La idea, ha dit, és prevenir la celebració dels ‘botellons’ i aplicar l’ordenança del civisme. La presència de la policia al carrer perseguirà un efecte dissuasori abans que s’iniciï el ‘botellon’. Aquest 2022, la Guàrdia Urbana ha rebut 788 trucades a través del 112 per molèsties generades pel consum d’alcohol a la via pública, i ha interposat 6.175 denúncies, gairebé mil més que en el mateix període de l’any anterior.

El quart punt de la llista de prioritats de Batlle, que ha precisat que no els ha esmentat en ordre d’importància i que tots susciten la mateixa dedicació per part de l’Administració barcelonina, és la presència de «grafitis, pintades i altres expressions gràfiques». La cinquena prioritat és perseguir la venda ambulant: «És una activitat que ha desaparegut, i així ha de seguir. No volem aquesta Barcelona amb tants manters i tant desordre que hem aconseguit deixar en la seva mínima expressió».

Itineraris segurs per a dones

Notícies relacionades

La lluita contra la violència masclista constitueix la sisena prioritat de la llista, incloent-hi la posada en pràctica d’itineraris segurs per a les nits estiuenques. «Destacaria tres zones: el litoral, on fins i tot les parades de metro les patrulles estan molt pendents, saturem aquest espai per donar seguretat de manera especial a les dones que van de les zones d’oci fins al transport públic. La zona de Marina amb Almogàvers i la de Tuset són dues més on es manté aquesta pràctica. «Hem de potenciar l’estratègia comunicativa perquè la gent conegui que hi ha aquestes rutes», ha admès Velázquez.

El setè punt de la llista és la coordinació policial amb els Mossos durant el període estival, a més dels serveis de neteja i agents cívics. «La coordinació és extraordinària, no en tenim cap queixa», ha resumit Batlle.