A la plaça d’Espanya

Un altre ‘macrobotellon’ acaba en batalla campal i enterboleix la festa de la Mercè

  • El Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès un número «elevat» de ferits per ampolles de vidre durant una festa improvisada amb milers de joves a l’avinguda de Maria Cristina

  • Un grup de nois va destrossar el Palau de Congressos de la Fira de Barcelona, va calcinar cotxes i arbres i va llançar vidres contra els agents de la Guàrdia Urbana

Un altre ‘macrobotellon’ acaba en batalla campal i enterboleix la festa de la Mercè

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un altre ‘macrobotellon’ ha tornat a omplir la plaça d’Espanya de Barcelona, l’Avinguda Maria Cristina i el parc de Joan Miró de milers de joves (molts de menors d’edat) en una festa improvisada. La trobada ha acabat en una batalla campal amb el llançament d’ampolles de vidre entre els assistents i contra els agents de la Guàrdia Urbana. Després de la intervenció dels cossos policials a les cinc de la matinada, la zona ha acabat desallotjada passades les set del matí. Hi ha un nombre important de ferits i destrosses, entre aquests, al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona, fins avui, el gran vacunòdrom català contra el coronavirus.

Igual que va passar la primera nit de les festes de la Mercè de Barcelona, aquest divendres milers de joves s’han tornat a congregar als voltants de la plaça d’Espanya per celebrar un ‘macrobotellon’ que incomplia totes les restriccions sanitàries. Passada la matinada, la zona era plena de joves ballant ‘dembow’ i bevent alcohol des del parc de Joan Miró fins a les fonts de Montjuïc. Eren, de fet, molts més que els prop de 15.000 concentrats el dia anterior. Però tots deien buscar el mateix. «Volem festa, diversió, conèixer gent... estem farts que no ens deixin fer res», comentaven molts assistents, la pràctica majoria, menors de 20 anys.

Ja entrades les dues de la matinada, van començar a registrar-se els primers ferits per baralles. Va ser llavors quan el Sistema d’Emergències Mèdiques, amb l’ajuda dels Mossos i la Guàrdia Urbana, van muntar un espai especial per atendre’ls. Atacs d’ansietat després de robatoris de telèfons mòbils, marejos i malestar causats per l’abús d’alcohol, però sobretot ferits per ampolles de vidre. Des de les dues fins a dos quarts de sis de la matinada era constant el degoteig de xavals ensagnats per cops de cop d’ampolla a tot el cos. Els agents també van comptar un número voluminós de ganivetades. Molts van començar a fugir de l’avinguda de Maria Cristina mentre d’altres, aliens a tot el que passava, continuaven ballant, rient i bevent com si no estigués passant res.

El desplegament policial es va manifestar insuficient, en vista de la gran quantitat d’assistents. Era evident que el pla per aturar les macrofestes havia fet aigües. «És incontrolable», confessava un agent de la Guàrdia Urbana que havia estat al mateix lloc la nit anterior. Malgrat això, en tot moment quatre furgonetes dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana es van situar al final de Maria Cristina, a l’avinguda de Rius i Taulet, per mirar de limitar l’espai de la festa.

Notícies relacionades

Va ser precisament allà quan un grup minoritari de joves va començar a atacar als cossos policials a les cinc de la matinada. Van llançar ampolles de vidre, van cremar un cotxe aparcat a la carretera, en van destrossar un altre i van rebentar els vidres del Palau de Congresos de La Fira de Barcelona i el pont que uneix l’avinguda de Maria Cristina amb la font de Montjuïc. També van utilitzar diversos extintors del Palau, van cremar contenidors i xiprers de l’avinguda Maria Cristina. A les set del matí els agents dels antiavalots de la Guàrdia Urbana els van aconseguir replegar. La festa va acabar plena d’escombraries per tots costats, el vacunòdrom massiu més gran de Catalunya destrossat i amb una pluja de cendra.

«Vam venir amb tots els meus amics per passar-ho bé, per sortir de festa junts, i no entenc com hem acabat així», deia amb les mans al cap Sergio, un jove de 22 anys veí de Santa Coloma de Gramenet. Un dels seus amics, extintor en mà, era dels que llançava vidres i insults contra la policia. El Sergio va mirar de detenir-lo, sense èxit, en diverses ocasions. «És clar que odio que ens restringeixin, que ens posin multes... a mi també em fa fàstic la policia però això és massa. La gent té ràbia dins, no arriben a entendre el perquè de tot això. Crec que tots necessiten un psicòleg», afirmava el jove, que va acabar fugint de les flames.