Incògnita revelada

Ada Colau: «Serà un honor i una alegria optar a un tercer mandat com a alcaldessa de Barcelona»

  • L’alcaldessa confirma que accepta la proposta del seu partit per encapçalar la llista de les municipals del 2023

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha comparegut aquest dijous als jardins del Doctor Pla i Armengol del Guinardó per anunciar que tornarà a optar a l’alcaldia de Barcelona i que per a això es presentarà a les eleccions municipals que se celebraran el 28 de maig de 2023.

«Serà un honor i una alegria optar a un tercer mandat com a alcaldessa de Barcelona», ha proclamat la regidora. «Aquest és el meu segon mandat. Fa set anys que soc alcaldessa. És un honor ser alcaldessa de la meva ciutat, però no és un projecte individual, és col·lectiu. Vaig dir a Barcelona en Comú que l’organització havia d’afrontar si m’havia de presentar i que l’organització ho havia de debatre. Estic molt agraïda, perquè el procés ha sigut molt ampli i va culminar en el plenari del cap de setmana passat, en el qual es va acordar per una amplísima majoria que optés a un tercer mandat».

Superar unes primàries

Colau, que ha advertit que aquesta sí que serà l’última vegada que opti a aquesta responsabilitat, ha precisat que encara ha de presentar-se a unes primàries a Barcelona en Comú, però no es contempla la possibilitat que no les guanyi, si és que té algun rival. L’alcaldessa ha assegurat que aquesta decisió no estava presa fa temps, ha dit que ho ha meditat, al marge de comptar amb el suport del partit. I en aquest punt ha esmentat la seva família.

«Això no era obvi. No és una escenificació, no em semblava evident que hagués d’optar a un tercer mandat. Mai m’he penedit de ser alcaldessa, però és cert que la política ha de ser renovació, i que hi ha una part de sacrifici personal. M’he pres el meu temps per parlar amb la meva família, que assumeix aquests costos», ha afirmat.

Tràmit en el partit

El pas endavant de l’alcaldessa es donava per fet fa temps i més quan el cap de setmana passat es va completar un tràmit imprescindible perquè es presentés per tercera vegada. El codi ètic del seu partit, Barcelona en Comú, preveu una limitació de dos mandats, per donar compliment al discurs que el pas per la política no s’ha d’eternitzar.

No obstant, la norma té una excepció: en cas que els integrants del partit ho aprovin, s’hi pot afegir un tercer de manera extraordinària. BComú va celebrar diumenge passat una votació sobre aquesta possibilitat, que es va resoldre amb rotunditat: 211 vots a favor que Colau tornés a presentar-se i una abstenció.

Dues vegades pionera

Colau va fer història el 2015 al convertir-se en la primera dona alcaldessa de Barcelona. La seva victòria va ser ajustada, 11 regidors, un més que CiU, 17.000 vots més que el llavors alcalde, Xavier Trias.

Quatre anys després va tornar a fer història: es va convertir en la primera persona a arribar a l’alcaldia sense guanyar les eleccions municipals. Va aconseguir 10 regidors, com l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, però 5.000 vots menys que ell.

Malgrat que durant la nit electoral es va donar per derrotada, va acabar reeditant el càrrec gràcies al suport del PSC i als tres vots de Manuel Valls i dos dels regidors de la seva llista: Eva Parera i Celestino Corbacho, que van optar pel que van veure com el mal menor, deixar fora Maragall per independentista. En la seva investidura, va afirmar que el que es vivia era «un dia trist».

Els suports del mandat

Notícies relacionades

Ja en el seu segon mandat, ha mantingut una relació considerablement pacífica amb els seus socis socialistes, amb els quals va acabar el primer mandat totalment enfrontada després d’expulsar-los del govern pel seu suport a l’aplicació de l’article 155 a Catalunya. I ERC, lluny de centrar-se en l’enuig per la maniobra que va convertir en estèril la seva victòria, ha sigut el soci extern decisiu per aconseguir que els 18 regidors que sumen BComú i el PSC tinguessin la majoria abosoluta, fixada en 21 vots en el plenari, per tirar endavant les qüestions més rellevants del mandat.

Ara, tan socialistes com republicans prenen distància de Colau, una cosa esperable per habitual quan falta un any i nou dies per a les pròximes eleccions municipals.