Canvi horari

Barcelona vol despuntar com a destí de compres amb les noves obertures en diumenge

  • L’històric acord entre comerciants, administracions, patronals i sindicats debuta aquest cap de setmana, tot i que el sector assumeix que els resultats no seran immediats

A1-147502409.JPG

A1-147502409.JPG / Ricard Cugat (EPC)

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El comerç de Barcelona farà un pas històric aquest cap de setmana, a l’implantar l’obertura tots els diumenges fins al 15 de setembre als barris més cèntrics, com es va pactar entre el sector, les administracions i els sindicats al principi d’any. La mesura persegueix essencialment esprémer la despesa turística, però el repte a mitjà o llarg termini és que la ciutat despunti més com a destí internacional de compres. El sector assumeix que caldrà ser pacient perquè els resultats no seran immediats, tot i que el model «acabarà tenint èxit». Es materialitza en un moment idoni de recuperació de viatgers, tot i que amb preocupació des de l’àmbit sindical davant els problemes que estan sorgint amb algunes empreses que encara no han assumit les condicions laborals.

El debat sobre els horaris comercials sumava lustres de desacords a la capital catalana. Contrastaven el desig dels eixos més cèntrics (units a Barcelona Oberta) de treure més partit al filó turístic –que s’ha convertit en determinant per a molts negocis de Ciutat Vella i l’Eixample, sobretot– davant el reiterat rebuig dels eixos de barri (entorn de Barcelona Comerç), que temien un canvi d’hàbits en els mateixos barcelonins, de manera que traslladessin les seves compres al centre. Estava en joc també el tema laboral i de conciliació familiar.

Però els experiments realitzats en els últims anys (pactar uns determinats diumenges anuals, que se sumen als dies festius que fixen Generalitat i ajuntament) van fracassar repetidament perquè suposaven un galimaties de calendari per a turistes i compradors en general. Es podria dir que ningú recordava amb facilitat quines dates eren d’obertura, ni les prescrivia.

Punt de trobada

La iniciativa, beneïda al febrer per totes les parts (i els serrells de la qual han retardat la seva publicació oficial fins fa pocs dies) ve a ser un punt intermedi. Menys del que voldrien uns i més del que desitjarien d’altres, però marca un canvi de tendència i la constatació que cal moure fitxa perquè el comerç local sigui competitiu en un entorn de pandèmia marcat pel creixement disparat de la venda ‘online’.

El mateix president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, és conscient que «Barcelona té necessitat d’atendre aquesta afluència turística i plantar cara, amb mentalitat menys conservadora, a les grans plataformes digitals». I això que l’obertura tindrà escassa influència als barris no centrals, perquè la normativa ja permetia l’obertura a botigues de menys de 300 metres quadrats (excloent-hi cadenes), amb mínim seguiment. «En els nostres eixos hi haurà poca repercussió», anticipa, tot i que sigui útil en algun moment per eliminar estocs. Però, de fet, només alguns d’ells formen part de l’àrea autoritzada ara.

I és que el pacte limita l’obertura a les zones 1 i 2 del mapa que va utilitzar l’ajuntament per al pla especial urbanístic d’allotjament turístic de Barcelona (Peuat), considerades de més afluència turística i d’hotels. Comprèn els dos districtes centrals, però també barris de Sants-Montjuïc (Sants, Hostafrancs i Poble-sec), de les Corts, de Sarrià-Sant Gervasi (Sant Gervasi-Galvany i part de Putxet i el Farró), de Gràcia (la Vila de Gràcia, part de la Salut, Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, Vallcarca i els Penitents), d’Horta-Guinardó (part del Baix Guinardó) i de Sant Martí (Vila Olímpica, Poblenou, part del Parc i la Llacuna, Diagonal Mar i Fòrum Marítim). Les zones més perifèriques i sense presència turística en queden fora.

Obertura generalitzada al centre

En ple cor sí que es preveu una obertura massiva, avança a aquest diari el president de Barcelona Oberta, Gabriel Jené. «Estem en procés de consolidació de la normalitat turística i aquesta mesura ajudarà a posicionar Barcelona com a destí de compres», insisteix. En especial per incentivar les arribades anticipades dels que venen a fires o esdeveniments de feina, afegeix. El líder de la patronal puntualitza que «necessitarà recorregut, perquè no es pot canviar d’hàbits d’un dia per l’altre, però a la llarga tindrà molt bona acceptació».

Per encoratjar no només el viatger, sinó també el visitant de la resta de Catalunya, entre altres possibles clients, l’entitat ha impulsat una campanya a les xarxes socials i mitjans audiovisuals, amb un vídeo amb la consigna ’BCN, tot obert’.

Turisme de Barcelona i els hotels faran saber també als viatgers que podran anar de compres qualsevol diumenge fins a finals d’estiu, en horari de 12.00 a 20.00 hores. Un altre sector beneficiat col·lateralment serà la restauració. El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, aplaudeix «una magnífica notícia que feia temps que Barcelona necessitava», tot i que hauria volgut que fos «una mica més ambiciosa» i inclogués tot l’any. Segons el seu parer, «no tenia cap sentit tenir els dies festius tancats en una ciutat tan internacional. La restauració, convertida en element aliat d’una jornada de compres, la percep com «més important que mai en el procés de reactivació econòmica després del forat de la covid de dos anys».

El part administratiu també ha sigut complex. El director general de Comerç de la Generalitat, Jordi Torrades, destaca que el Govern (a través d’aquest òrgan competent) hi ha donat llum verda perquè «es respecta l’acord arribat pel sector i la majoria de partits en el ple municipal». No va ser així en un primer intent el 2021, fallit perquè es va anunciar per a cinc mesos i a tota la ciutat sense prou consens i entrava en competència amb municipis fronterers. En aquesta ocasió, el seu àmbit més calibrat ha decantat la balança.

La regidora de Comerç, Montse Ballarín, posa en relleu que Barcelona sigui «l’única ciutat d’Espanya que ha acordat els horaris comercials turístics amb el consens de sindicats i patronals» i defensa la creació d’ocupació i el control de la mesura, malgrat les queixes d’algunes entitats veïnals del centre, dimecres.

Implicació de les empreses

Els que més preocupats estan en aquests moments són els sindicats. El secretari general de la Federació de Serveis Generals d’UGT (que inclou el comerç), Óscar López, explica a EL PERIÓDICO que l’acord ha arribat tan in extremis que hi ha empreses que encara no han incorporat les condicions laborals, que –al marge dels mínims econòmics– són de voluntarietat, lliurança d’un dissabte en compensació i noves contractacions. «Algunes estan aplicant de moment el seu conveni, sense comprometre’s, cosa el que farà que UGT prengui mesures davant l’Administració».

Notícies relacionades

No obstant, estan satisfets perquè gegants com El Corte Inglés i del tèxtil com a Desigual, entre d’altres, afirma, ja han garantit condicions per als seus treballadors.

Una comissió de totes les parts vetllarà pel compliment de l’acord, supervisades també per un observatori des de Barcelona Activa.

Queixes veïnals pels nous horaris