Nova mesura

Així funcionaran les càmeres unipersonals de vigilància de la Guàrdia Urbana

Els dispositius de gravació aniran incorporats a l’uniforme i només s’utilitzaran en casos de risc

Així funcionaran les càmeres unipersonals de vigilància de la Guàrdia Urbana
2
Es llegeix en minuts

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha anunciat que incorporarà dispositius de gravació a l’uniforme de 150 dels seus agents. Es tracta d’una petita càmera, de tan sols 10 centímetres de llarg i 5 d’ample, que portaran els policies integrada a l’altura del pit i que s’activarà de forma immediata prement un botó. D’aquesta manera, Barcelona segueix els passos dels cossos de seguretat d’altres grans ciutats com Londres o Nova York, que ja fa diversos anys que utilitzen aquesta tecnologia.

Tot i que la mesura no es completarà fins a mitjans de juny, quan s’entregaran 107 dels dispositius anunciats, l’Ajuntament ja ha donat a conèixer els detalls sobre el funcionament de les càmeres i sobre el protocol d’actuació que portaran a terme els seus agents.

Uso en casos de risc

El primer factor a tenir en compte és que les càmeres corporals només es podran utilitzar en casos excepcionals. Segons ha explicat el cap de la policia municipal, Pedro Velázquez, el protocol d’actuació estableix que es podran utilitzar en situacions de desordre públic, delictes flagrants o escenaris que comportin un perill per a l’agent, el ciutadà o la seguretat pública. Aquest últim cas englobaria situacions en les quals hi hagi ús de la força física, intimidació amb armes o accions on no es pugui procedir a la detenció.

En cas que l’agent consideri oportú activar la càmera, la normativa estableix que, sempre que sigui possible, haurà d’avisar les persones implicades que seran gravades. Una vegada advertides, el dispositiu pot registrar les imatges prement l’interruptor que porta incorporat.

Gravació contínua sense emmagatzematge

Un altre dels punts a destacar sobre el funcionament d’aquesta tecnologia és que estarà gravant imatges contínuament, des del moment en què l’agent es posi l’uniforme fins que se’l tregui. Seran vídeos que no s’emmagatzemaran, però que, quan el policia activi la càmera, permetran que el sistema pugui accedir als 30 segons previs que l’agent premi el botó.

Notícies relacionades

Es tracta d’un mecanisme que té per objectiu que la seqüència gravada inclogui mig minut més, afegint el context previ als incidents registrats.

Directes al núvol

Respecte al control de les imatges, cal ressaltar també que els policies no hi tindran accés, ja que estaran encriptades i no podran ser alterades ni modificades. Quan s’hagin gravat les imatges, els arxius es pujaran a un núvol virtual en el qual seran revisades per dos organismes: la Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona i la Comissió de Control dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya (CCDVC).