A Barcelona

L’agent que va matar la gossa Sota, a un pas d’anar a judici per maltractament animal

L’animal va morir el desembre de 2018 a la plaça Espanya pel tret d’un agent, que manté que va disparar per defensar-se

L’agent que va matar la gossa Sota, a un pas d’anar a judici per maltractament animal
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El jutge que investiga la mort de Sota, la gossa d’un sensesostre, pel tret d’un guàrdia urbà a Barcelona ha deixat a un pas de judici l’agent, acusat d’un delicte de maltractament animal, tot i que l’ha enviat a un procés de mediació a la recerca d’un acord amb l’amo de l’animal.

Segons han informat a Efe fonts jurídiques, el titular del jutjat d’instrucció número 4 de Barcelona ha tancat la instrucció del cas i ha conclòs que hi ha indicis per enviar a judici tant l’agent com l’amo de Sota, que està acusat d’un delicte d’atemptat per haver intentat agredir els agents quan van matar la seva gossa.

L’animal va morir el desembre de 2018 a la plaça Espanya de Barcelona pel tret d’un agent de la Guàrdia Urbana que manté que va actuar per defensar-se, perquè la gossa se li havia tirat a sobre amb actitud agressiva i va témer que l’ataqués.

La mort de Sota va suscitar la indignació entre els animalistes i va desencadenar una onada de protestes i mobilitzacions a Barcelona que en algun cas es van saldar amb incidents.

Tres anys després

Tres anys després, el jutge ha deixat a les portes del judici l’indigent i l’agent que va disparar mortalment a la gossa, però no l’altre agent que l’acompanyava quan va ocórrer l’incident i que també està imputat perquè que l’amo de Sota l’acusa d’haver-lo pegat.

No obstant, el magistrat ha acordat suspendre la tramitació del cas i ha enviat a un procés de mediació l’agent i l’amo de Sota (que també exerceix l’acusació particular en la causa) perquè puguin pactar una sentència de conformitat que eviti la celebració del judici, en el qual el policia s’exposaria a penes d’inhabilitació de fins a un any i mig de presó i el sensesostre, fins a quatre anys de presó.

La decisió d’enviar la causa al servei de mediació penal (que ara ha de valorar si es donen les circumstàncies per arribar a un acord) compta amb el suport de la fiscalia i dels dos investigats, però no de l’acusació popular que exerceixen el PACMA i altres entitats animalistes, sota una mateixa direcció lletrada.

Els fets

L’agent que va disparar a la gossa i el seu amo mantenen postures enfrontades respecte als fets: mentre la policia afirma que l’animal tenia la intenciód’atacar-lo i que va mossegar al colze un dels agents, el sensesostre assegura que ni tan sols va lladrar.

Notícies relacionades

Segons va declarar el policia investigat davant el jutge, la gossa es va abalançar sobre un dels agents després que el seu amo li ordenés, molest perquè li havien demanat la documentació, de manera que l’agent va témer per la seva integritat i va acabar disparant a l’animal amb la seva arma reglamentària per protegir-se.

Per la seva part, l’indigent manté que els agents li van demanar la documentació i que el van pegar quan va dir que no la portava a sobre, que la gossa no es va alterar ni va lladrar i que els urbans el van detenir i van disparar a la seva gossa.