Recollida d’escombraries

Vaga de neteja a Barcelona: La CGT manté les aturades del 24 al 29 d’abril

  • La central anarcosindicalista continua endavant amb la convocatòria, malgrat l’acord a què ha arribat la UGT un dia abans

Vaga de neteja a Barcelona: La CGT manté les aturades del 24 al 29 d’abril

JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vaga de neteja i recollida d’escombraries a la ciutat de Barcelona continua. Malgrat l’acord a què es va arribar al caient de la matinada de divendres entre la UGT, sindicat majoritari, i les quatre empreses licitadores del servei, la CGT manté vigent la convocatòria. La central considera insuficient els increments salarials pactats per l’altre sindicat i crida els 4.000 treballadors dels serveis de clavegueram, recollida de contenidors i escombrada de carrers a parar des de diumenge 24 d’abril i fins el divendres 29. El Departament de Treball ja va fixar els serveis mínims per a les cinc jornades d’aturades i, llevat que les parts arribin a un acord en les pròximes hores, la capital catalana experimentarà incidències en els serveis de neteja des de diumenge a la nit.

Notícies relacionades

L’amenaça de la primera vaga de la neteja a Barcelona des del 1982 segueix ben viva, malgrat que després de l’acord de la UGT el seguiment i força de la protesta promet ser menor. Des de la CGT han titllat de «traïció» l’acord firmat ‘in extremis’ entre la central majoritària i les licitadores FCC –la majoritària–, Corporació CLD Serveis Urbans de Tractament de Residus, Urbaser i Prezero. L'acord contempla increments salarials del 6,6% acumulat pel que fa al 2019, el 2020 i el 2021, als quals es pot sumar un increment fix del 2,5%, per a aquest 2022, que podria arribar fins al 4% depenent de com acabi l’any l’IPC.

Actualment aquest indicador està en el 9,8% i les previsions per a la resta de l’any és que es vagi moderant. L’ FMI anticipa que acabarà a la mitjana de l’any en el 5,3% i altres cases, com ara Funcas, anticipen que superarà el 7%. I la CGT considera que en qualsevol dels escenaris que contempla, els treballadors perdran poder adquisitiu aquest any amb aquest límit del 4%. «Com sempre, l’empobriment recau sobre els pencaires, que som els qui mantenim l’economia perquè les empreses continuïn tenint beneficis a mansalva», afirma la central en una circular enviada a la plantilla.