A partir del 7 de març

Barcelona estrena nous contenidors i més camions d’escombraries elèctrics

L’ajuntament presenta un nou model de recollida de residus que fomenta la recollida selectiva

Barcelona estrena nous contenidors i més camions d’escombraries elèctrics

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dissabte l’Ajuntament de Barcelona ha presentat un nou model de recollida de residus que fomenta la recollida selectiva i redueix la generació de residus, un pas més cap a l’estratègia Residu Zero. El nou contracte inclou nous contenidors i nous camions de recollida d’escombraries. Començarà a ser implementat a partir del 7 de març.

Aquest nou model inclou uns nous contenidors que seran més baixos, per millorar la visibilitat dels vianants i la seguretat. Tindran, segons una nota de l’ajuntament, diferents mesures per adaptar-se a les necessitats de cada territori, així com boques calibrades al residu que s’hi llença.

A més, el nou model simplifica la separació dels materials que van al contenidor groc, on s’hi podran llençar elements de plàstic o metall, independentment de si són envasos o altres materials.

A més, els contenidors d’orgànica estaran preparats per introduir sistemes d’identificació d’usuaris i altres mecanismes associats a l’obertura i tancament de tapes per acompanyar el procés de canvi cap a sistemes individualitzats de recollida a Barcelona.

L’altra novetat respecte als contenidors és la nova distribució. S’augmenta en un 25% els contenidors de selectiva per afavorir la separació correcta de residus. A més, també es canvia l’agrupació dels contenidors. Els d’orgànica estaran situats amb els contenidors de selectiva, és a dir, amb els de paper i cartró, plàstic i vidre i, per tant, deixaran d’estar, en la mesura possible segons la zona, amb els contenidors de la fracció rebuig.

La nova agrupació de contenidors també permet optimitzar i alliberar espai públic. En aquest sentit a finals de l’any passat ja es va fer una prova pilot de nova distribució de contenidors a Fort Pienc i la Dreta de l’Eixample i el resultat va ser un augment de la recollida selectiva.

Per primera vegada, el nou contracte prioritza el compromís de Barcelona de lluitar contra l’emergència climàtica amb una forta aposta pel vehicle elèctric. N’hi haurà més de 850.

Els nous vehicles de recollida de residus també incorporen nous elements tecnològics que permeten un millor seguiment i control de tot el procés. Per tant, es disposarà de més i millor informació per poder prendre decisions i optimitzar el servei a cada territori.

Notícies relacionades

A partir del 7 de març, aquest nou sistema s’implementarà als primers cinc districtes: Ciutat Vella, Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí. El desplegament es farà de forma gradual durant les setmanes següents incorporant el nou personal i tots els vehicles i serveis. A partir del mes de setembre la implementació es farà a la resta de la ciutat, als districtes de Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

El desplegament del nou contracte és un dels punts més importants de l’execució del Pla Cuidem Barcelona de manteniment integral de l’espai públic i, a la vegada, el contracte més important del consistori, amb una inversió de 2.300 milions d’euros per als pròxims 8 anys.