Tornada dels viatgers

La reactivació turística per Setmana Santa serà l’avantsala d’una primavera extraordinària a Barcelona

  • Les previsions d’ocupació per sobre del 80% se sumen a una molt alta demanda per a tota la primavera davant la coincidència de visitants vacacionals i de diverses fires i esdeveniments

La reactivació turística per Setmana Santa serà l’avantsala d’una primavera extraordinària a Barcelona

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Barcelona s’ha buidat aquests dies de ciutadans que han fugit per oxigenar-se per Setmana Santa després de dos anys marcats per les restriccions de tot tipus que tant van afectar la mobilitat. Però en la mateixa mesura s’ha omplert de turistes que han triat la capital catalana per a la seva anhelada escapada. En els últims dies ja eren molt visibles davant les icones locals o passejant pel centre, i aquest pont festiu s’ha confirmat la tendència. Aquesta aparent tornada a la normalitat no serà flor d’un dia, perquè les previsions del sector són optimistes per a tota la primavera, marcada per diverses fires i esdeveniments que mantindran l’alta l’ocupació als hotels i els apartaments turístics.

Les estimacions que fa uns dies van donar des del Gremi d’Hotels de Barcelona (80%) i la patronal de pisos turístics Apartur (per sobre del 92%) ja constataven les bones expectatives per al sector, que encara podrien millorar tenint en compte que la pandèmia ha marcat una tendència mundial en les reserves d’última hora. De fet, al cor de Barcelona es penjarà el ple en alguns allotjaments. Però el més destacable és que els pròxims mesos la tendència continuarà, tot i que a Turisme de Barcelona són molt cauts amb les expectatives, després de dos anys de sobresalts i onades de contagis, i amb la vista posada en el que està passant en aquest àmbit a la Xina. Hi cal afegir els efectes col·laterals de la guerra d’Ucraïna, insisteix el seu president, Eduard Torres.

Fonts de diversos hotels del centre i del litoral parlen literalment de ple aquesta setmana, després del «millor» març que havien registrat, així com altíssimes ocupacions fins al juny. Òbviament, algunes ubicacions perifèriques no arribaran a aquestes quotes.

Calendari firal i d’altres

Amb tot, a l’eufòria viatgera generalitzada per motius vacacionals caldrà sumar-hi sens dubte el flux de visitants per motius professionals en les pròximes setmanes, perquè el calendari local enforteix aquesta recuperació. Per començar, a finals d’abril arriba la fira Seafood Expo Global, sobre productes del mar, després de dos anys d’absència i que els hotelers destaquen com una de les cites importants de l’any. Poc després, del 10 al 13 de maig, arribarà la fira audiovisual ISE (posposada al febrer per l’òmicron), de la qual s’espera un impacte local de diversos centenars de milions en aquesta edició, amb 800 expositors. La previsió dels seus organitzadors és atrapar els 60.000 visitants del recent congrés mundial de telefonia, que va superar les expectatives inicials gràcies a l’assistència d’última hora. Aquesta última té garantits tres anys a la ciutat, amb un creixement anual de públic i repercussió econòmica.

Fonts de la patronal hotelera destaquen que aquesta presencialitat, en l’esmentat congrés MWC i després a l’Alimentaria, ha sigut fonamental per insuflar confiança de cara a les pròximes cites internacionals.

En un altre àmbit, un esperó més serà la celebració del Gran Premi de Fórmula 1, que, tot i que no és un imant turístic en termes quantitatius, sí que té un important pes en els allotjaments de luxe, perquè es desplacen molts seguidors d’alta capacitat adquisitiva, que ja han fet la reserva en establiments de la màxima categoria.

Previsions mes a mes

Torres explica a aquest diari que es tracta del primer abril en dos anys amb xifres semblants al 2019, quan es van batre rècords. Percep molts elements per a l’optimisme, però «amb molta prudència» davant la quantitat de variables que influeixen en el sector. Destaca les bones previsions d’abril i maig sense atrevir-se encara a anar més enllà, tot i que remarca que el sector tenia a l’horitzó arribar a una facturació un 20% per sota de les alegries del 2019, però acostant-se a la del 2018, quan hi va haver una davallada per la tempesta política a Catalunya i altres elements. Una xifra que «podria millorar» posteriorment, però que s’escriu mes a mes, al ritme de l’actualitat.

Notícies relacionades

Un dels ingredients que més encoratgen aquesta recuperació és la tornada decidida des de fa unes setmanes del turisme nord-americà, que havia arribat a ser el més nombrós a Barcelona i que va desaparèixer amb la crisi de la covid-19. En les últimes setmanes es va témer que la guerra a Europa afectés fortament aquest hoste a l’hora de viatjar a ultramar, amb la consegüent repercussió en la ciutat. Però de moment està viatjant amb normalitat, destaca Torres.

En aquest sentit, mentre l’activitat ja està a l’altura de la prepandèmia als apartaments turístics, els hotels mantenen encara un 17% de la seva planta tancada. S’espera la progressiva reobertura durant aquestes setmanes, sobretot veient els nivells d’ocupació i que fins i tot s’estan donant algunes estrenes, al canviar de mans empresarials o per llicències concedides en zones no afectades per la limitació de llits hotelers.