El nou alberg per a toxicòmans de Barcelona no obrirà fins al març

  • L’ajuntament espera tenir tancats al 100% els detalls per posar-lo en marxa

  • Actualment, l’equipament funciona provisionalment en un local de les Corts

El nou alberg per a toxicòmans de Barcelona no obrirà fins al març

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

El projecte d’instal·lació d’un alberg per a persones sense llar amb addiccions té aquests dies inquietes les famílies de l’escola Mas Casanovas del Baix Guinardó. En reunions amb representants del districte Horta-Guinardó se’ls va apuntar la possible ubicació d’aquest equipament social a l’Hotel Aristol, situat davant l’escola, segons explica Vanesa Gasull, portaveu de l’Associació de Famílies (AFA) del centre. Pares i mares es van posar llavors en guàrdia perquè consideren «un greu error» situar aquest equipament a menys de 15 metres de l’escola, un centre d’alta complexitat que acull alumnes d’infantil i primària, i reclamen que es reconsideri la idea.

La intenció de l’Ajuntament de Barcelona és donar continuïtat a aquest servei d’acollida, pioner a la ciutat, que actualment està ubicat a les Corts i que ha funcionat molt bé per a la salut de les persones allotjades allà.

Projecte complex

Fonts municipals han explicat a EL PERIÓDICO que el consistori confia a tenir tancats al 100% tots els detalls del projecte per poder obrir el nou alberg al llarg del pròxim mes de març

Un dels punts clau del projecte és l’emplaçament del servei. S’ha apuntat com a ubicació l’Hotel Aristol, actualment tancat com molts altres hotels a causa de la situació de pandèmia. Aquest és un dels assumptes que enclou certa complexitat, ja que implica posar d’acord les diverses parts implicades en el procés, entre les quals la propietat de l’edifici i l’arrendatari, que és qui té actualment llogat el local i l’explota com a hotel. 

El representant legal de la propietat ha assegurat que els amos no tenen en el dia d’avui sobre la taula cap proposta en ferm i que quan això succeeixi la valoraran. Sí que tenien coneixement, afegeix, que l’inquilí estava pensant en un traspàs.

Notícies relacionades

L’alberg el gestionarà, després d’obtenir per part de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) la preceptiva licitació en concurs públic, l’Associació per al Benestar i el Desenvolupament (AEB), una entitat amb àmplia experiència al sector de l’atenció social i que ja gestiona el servei en la seva ubicació de les Corts.

Emplaçament provisional

L’alberg va obrir fa un any i mig, en plena pandèmia i amb l’estat d’alarma actiu, per donar refugi i recolzament a aquest col·lectiu de persones vulnerables durant el confinament. Es va instal·lar llavors, i de manera provisional, en un local situat al carrer Numància cedit per la Fundació Pere Tarrés amb capacitat per a 70 persones.