Balanç anual

Barcelona suma 6,5 milions de turistes el 2021 i una ocupació del 60% la nit de Cap d’Any

  • Després de l’onada de cancel·lacions per les restriccions, el sector s’anima amb reserves d’última hora. La ciutat ha rebut aquest any un 35% dels viatgers que va registrar el 2019, però 2 milions més que el 2020

Barcelona suma 6,5 milions de turistes el 2021 i una ocupació del 60% la nit de Cap d’Any

Zowy Voeten

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El flagell de l’òmicron i les restriccions imposades a Catalunya van fer miques les grans expectatives que l’hostaleria i el turisme tenien per Nadal i la nit de Cap d’Any a Barcelona. No obstant, sembla que el desig de milers de persones vacunades d’encaixar en la nova normalitat, afegit a l’indiscutible pes de l’anticicló que ha portat un temps gairebé primaveral, han generat finalment al voltant d’un 60% d’ocupació hotelera a la ciutat per acomiadar l’estressant 2021. El desembarcament viatger es percep fàcilment al centre, amb tràfec comercial, terrasses plenes i cues davant icones turístiques.

Rere l’allau de cancel·lacions de les últimes setmanes, diverses fonts consultades assenyalen que els allotjaments i restaurants estan rebent reserves d’última hora que esmorteiran lleugerament la patacada del desembre. L’Observatori del Turisme a Barcelona, que integra l’ajuntament, la diputació i Turisme de Barcelona per analitzar l’evolució i les xifres del sector, calcula que la ciutat tancarà l’any amb un còmput de 6,5 milions de turistes en les diferents categories d’allotjament, cosa que representa poc més d’un terç dels viatgers rebuts abans de la crisi, el 2019.

La caiguda és d’un dolorós 64,9% respecte de 18,5 milions, tot i que la dada resulta més fàcil de pair si es té en compte que representa una recuperació del 47,7% sobre el terrible 2020, quan només es van registrar 4,4 milions de viatgers anuals a la capital catalana.

L’any que s’acaba ha sigut com una nòria per al sector. El primer semestre va ser molt dolent, però al juny es va iniciar una remuntada que va tenir al juliol, el setembre i l’octubre les millors dades. Aquest últim mes va ser també el millor en facturació per als hotels, ja que els preus es començaven a recuperar, explica a aquest diari Eduard Torres, president del consorci turístic. La ciutat diu adeu a l’any amb un volum turístic que representa entre un 35% i un 40% sobre la ‘normalitat’, però s’ha de tenir en compte que si el desembre no s’hagués torçat per la nova onada de covid, el trimestre hauria arribat a entre un 65% i un 70% del registre del mateix període d’anys bons. És a dir, que la tendència era clarament a la reactivació, remarca Torres.

Aquestes dades el fan ser optimista de cara al 2022, en tant que la tercera vacuna donarà fruits i els casos són ara molt més lleus. Amb aquesta confiança, creu que quan els contagis baixin el viatger europeu recuperarà el protagonisme que ja va tenir l’estiu passat, mentre que el nord-americà ja va començar a despuntar a la tardor. «Penso que la gent té ganes de viatjar i arribarem al 70% de facturació» previ a la crisi, vaticina. Una xifra que encara tensa la recuperació laboral i econòmica en l’hostaleria, però que marcaria la llum al final del túnel.

Des del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos il·lustra sobre la situació local dels últims dies. La nit de Cap d’Any s’havia convertit en una data punta per a la ciutat, amb una ocupació que arribava al 95%. Aquest cop s’esperava arribar al 80%, tenint en compte que segueix tancat un 28% dels hotels. Tot es va torçar amb la situació sanitària als països pròxims, el toc de queda i el tancament de l’oci nocturn, que ha desanimat sobretot el viatger jove que vol poder sortir de festa per Cap d’Any. No obstant, altres perfils com les famílies i les parelles semblen haver-se decidit en els últims dies. L’ocupació rondarà (del 30 de desembre al cap de setmana) entre el 58% i el 60%, calcula el president de la patronal. El mes, tradicionalment fluix, es quedarà en un 40% de mitjana.

El perfil del visitant és tant de països pròxims com nacional, avaluen les dues fonts. La capital catalana s’havia convertit en els últims anys en una destinació cada vegada més internacional, amb quatre de cada cinc viatgers de fora. Per això, al contrari que Madrid, amb més pes com a destinació nacional, la reanimació depèn en gran manera de l’evolució de la pandèmia a la resta del món. No s’ha d’oblidar que el potent turisme asiàtic continua extingit.

Pendents del congrés de telefonia

En qualsevol cas, totes les mirades estan posades en què els contagis remetin al gener i Barcelona pugui encarar dos importants congressos i fires al febrer, com és el Mobile World Congress, en una situació més favorable. Aquest viatger professional i de negocis és clau per començar el 2022 amb bon peu, insisteixen tots dos.

Notícies relacionades

Mentrestant, el bon temps i l’afluència de visitants han fet tornar una notable animació al centre, com ja va passar al juliol. La Rambla estava aquest dijous plena de passejants, igual com el passeig de Gràcia i altres punts turístics. No era el transeünt local i de la resta de Catalunya de compres que es va poder veure abans de Nadal, sinó que en molts casos s’intuïa el seu perfil vacacional. Diferents hotels consultats donaven xifres d’ocupació del 40% a molt puntuals casos del 85 i 90%, segons la categoria i la zona.

La mateixa estampa s’ha repetit a moltes terrasses del centre del passeig Marítim, mentre l’hostaleria s’estira els cabells pel negoci que es perdrà pel toc de queda, i l’oci nocturn es queda sense la seva part del pastís, limitat a l’horari de tarda.