Restricció de la Covid

Una associació de no fumadors demana a Colau que impedeixi fumar a les terrasses de bars

Una associació de no fumadors demana a Colau que impedeixi fumar a les terrasses de bars
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’associació Nofumadores.org ha demanat aquest dilluns a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que «faci complir la prohibició de fumar en terrasses» dels establiments públics per a la prevenció de la Covid.

L’organització, que també remarca «l’escàs compliment de la Llei del Tabac a tot Catalunya i la nul·la implicació de les administracions» per aconseguir-ho, ha emès un comunicat en el qual apunta a Barcelona «com una de les pitjors ciutats quant al compliment de la norma que prohibeix fumar a les terrasses quan no es pot respectar una distància mínima de dos metres.

En la nota, la presidenta de l’entitat, Raquel Fernández, assenyala que no «es pot consentir aquest mirar cap a un altre costat».

«Es tracta –afegeix– d’un delicte continuat contra la salut, i l’alcaldessa Ada Colau té a la seva disposició la Guàrdia Urbana per advertir i sancionar en cas d’incompliment».

Fernández afirma que «és un abandó deliberat de funcions que exposa a fum cancerigen desenes de milers de persones, incloent-hi menors i persones amb patologies respiratòries, cada dia».

L’entitat assegura que rep des de Catalunya les queixes de «desenes de ciutadans cada dia pels incompliments constants» de la norma.

L’exemple d’altres comunitats

L’organització insta el Departament de Salut de la Generalitat «a seguir els passos d’altres comunitats autònomes que, en primer lloc, van fer complir la legislació anti-Covid relativa a les terrasses sense fum, i a continuació han mantingut tot l’espai d’hostaleria com a lliure de fum».

L’entitat incideix que més de 39 associacions sanitàries, científiques i civils s’han unit en un manifest per declarar tots els espais de l’hostaleria llocs sense fum de tabac ni aerosols.

«Aquest gran suport mèdic i civil en bloc –continua el comunicat– ha sigut clarament recolzat per altres comunitats autònomes com les Canàries, Astúries, Castella i Lleó, i el País Valencià, on l’èxit de les terrasses de l’hostaleria com a espais lliures de fum de tabac i aerosols, és contundent».

Per això, l’organització dona «un suspens a un Departament de Salut que no està vetllant per protegir les persones, i encara menys als menors, de la principal causa de mortalitat evitable».

Les enquestes fetes sobre el recolzament social a les terrasses sense fum, afirma l’organització, mostren un suport «contundent».

Notícies relacionades

Segons el seu parer, les administracions catalanes actuen «com a ostatges» del Gremi d’Estanquers i les empreses tabaqueres.

L’entitat demana també que, després d’aquest incompliment, la Fiscalia actuï d’ofici i precisa que, en aquest assumpte, no hi ha diferències entre Madrid i Barcelona.